Кафето

Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволствие, но има и такива, които определено не могат да започнат деня си без него. Поради тази причина днес сме решили да ви разкрием някои изключително интересни факти за любимото ни кафе, които със сигурност не знаете.

Едва ли има някой, който се е замислял за много от нещата, които ще ви разкрием днес за тази неповторима напитка. Вижте какво споделят от delimano.bg:Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 1)Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволстви…May 22 2019skafeto.com

#1: Всичко започна с козите
Въпреки че е трудно да се определи точно кога е използвано кафето за пръв път, се счита, че това станало през 9 век в Етиопия. Етиопски пастири забелязали енергизиращия ефект на растението кафе върху козите, които се държали странно, след като яли от кафените зърна. Благодарим ви, кози, че сте открили кафето!

#2: Арабите и кафето
Арабите всъщност са били първите, които смлели кафени зърна и сварили кафе, по начина, който го пием днес. Знаеш ли, каква е била единствената причина жена да получи развод в древна Арабия? Съпругът й да не може да снабдява семейството с достатъчно кафе.

#3: Думата „кафе“
Арабите първи използвали думата »qahhvat al-bun«, която означава вино от зърно. През вековете е съкратено само на »qahva«. Тази дума става турска заемка и се променя на »kahve«. По-късно, същото става при холандците, които променят турската дума на »koffie«. От там има само 1 стъпка до модерната английска дума – coffee.

#4: Популярността на кафето
Знаеш ли, че кафето е втората, най-продавана стока в света? Кафето отстъпва място само на петрола, което не е изненадващо, понеже той е основната движеща сила на капитализма в съвременния свят. Но дори това може да се промени след няколко години – някои учени мислят, че кафените зърна могат да сменят изкопаемите горива и ще се използват за гориво на колите ни някъде в бъдещето.

#5: Кафето може да убива
Да, наистина, кафето може да те убие. Но не се страхувай, защото е невъзможно да изпиеш толкова много кафе за толкова малко време. Учените определят, че кофеинът в приблизително 100 чаши кафе може да бъде смъртоносен за хората.Забавни и интересни факти, за които не сте подозиралиЕто няколко интересни неща, които едва ли знаете, но със сигурност ще ви станат интересни, споделени…Apr 9 2019skafeto.com

loading...