Китайските погребални практики днес са малко по-различни, но някои основни традиции и разбирания от древността са все още запазени

Различни погребални традиции в Китай варират в зависимост от мястото на починалия човек и неговото семейство. Някои основни практики обаче са запазени и се прилагат в цялата страна.

Задачата за координирането и подготовката на китайски погребения пада върху децата или по-младите членове в семейството на починалия. Това е част от конфуцианския принцип на синовното благочестие и предаността към родителите.

 

Подготовка

Членовете на семейството трябва да се консултират с китайския алманах, за да определят най-добрата дата за провеждане на погребалната церемония. Погребалните домове и местните храмове помагат на семейството да се подготви тялото и да координира погребалните обреди.

Обявления за погребението се изпращат под формата на покани. За повечето китайски погребения поканите са с бял цвят. Ако човекът е бил на 80 или повече години, поканите са розови. Да живееш до 80 или повече години се счита за подвиг, който си заслужава да се празнува, а скърбящите трябва да празнуват дълголетието на човека, а не да скърбят.

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монетиАрхеологията винаги е пълна с изненади. Когато започне една разкопка, екипът никога не знае какъв ще…Nov 22 2019skafeto.com

Поканата включва информация за датата, часа и местоположението на погребението, както и малък некролог, който включва информация за починалия. Тази информация може да съдържа неговата дата на раждане, дата на смъртта, възраст и понякога как човекът е починал. Поканата може да включва и родословното дърво.

Съвременните погребални традиции в Китай
Белият цвят се запазва до днес като основен цвят при погребения и траур

Телефонен разговор или лична покана може да предхожда хартиената покана. Ако гостът не може да присъства на погребението, традицията е той да изпрати цветя и бял плик с пари.

 

Китайско погребално облекло

Гостите на китайско погребение носят мрачни цветове като черно. Ярките и цветни дрехи, особено червените, трябва да се избягват, тъй като тези цветове са свързани с щастието. Бялото е приемливо. А починалият е бил на 80 или повече години, бялото с розово или червено е приемливо, тъй като събитието е причина за празнуване. Покойникът носи бяла роба.

 

Събуждането

Често има събуждане преди погребението, което може да продължи няколко дни. Очаква се членовете на семейството да пазят починалия най-малко за една нощ, в която снимката, цветята и свещите на човека са поставени върху тялото, а семейството седи наблизо.

Съвременните погребални традиции в Китай
Често върху венците са сложени бели ленти с името на госта или организацията, която праща венеца

По време на събуждането семейството и приятелите носят цветя. Това са сложни венци, които включват знамена с изписани върху тях текст и бели пликове, пълни с пари. Традиционните китайски погребални цветя са бели.

Шогунатът Токугава на ЯпонияШогунатът Токугава на Япония определя съвременната история на страната, като концентрира властта в р…Nov 27 2019skafeto.com

Белите пликове са подобни на червените пликове, които се дават на сватби. Бялото е цветът, запазен за смъртта в китайската култура. Количеството пари, поставени в плика, варира в зависимост от отношението към починалия, но трябва да бъде в нечетни числа.

Парите са предназначени да помогнат на семейството да плати за погребението. Ако починалото лице е било служител на дадена компания, от нея често се очаква да изпрати голям венец за цветя и значително парично дарение.

 

Погребението

На погребението семейството изгаря спиртна хартия, за да се гарантира, че любимият им човек има безопасно пътуване до отвъдния свят. Изгарят се фалшиви хартиени пари и миниатюрни предмети като коли, къщи и телевизори. Тези елементи понякога са свързани с интересите на любимия човек и се смята, че ги следват в отвъдния живот. По този начин те имат всичко необходимо, когато влязат в духовния свят.

Съвременните погребални традиции в Китай
Още в древен Китай е прието носенето на бели дрехи в знак на траур

Може да се даде възхвала и ако човекът е религиозен, могат да се произнасят и молитви.

Семейството раздава на гостите червени пликове с монета вътре, за да се гарантира, че ще се върнат у дома безопасно. Семейството може също да даде на гостите парченца бонбони, които гостите трябва да консумират този ден, преди да се върнат вкъщи. Може да се даде и носна кърпичка. Пликът с монетата, бонбоните и носната кърпа не трябва да се носят вкъщи от гостите.

Съвременните погребални традиции в Китай
Днес, както в древността, в дома на починалия се окачват бели платна и фенери

Един последен предмет, парче червен конец, също може да се даде на гостите. Червените конци трябва да бъдат занесени вкъщи и вързани към външните дръжки на входните врати на домовете, за да се предпазват от злите духове.

 

След погребението

След погребалната церемония се провежда погребално шествие до гробището или крематориума. Наета група, наподобяваща маршируваща група, обикновено води шествието и пуска силна музика, за да плашат духовете и призраците.

Семейството носи траурни дрехи и ходи зад групата. След семейството е катафалката или седанът, транспортиращ ковчега. Обикновено е украсена с голям портрет на починалия, окачен на предното стъкло. Приятели и сътрудници завършват шествието.

Размерът на шествието зависи от богатството на починалия и неговото семейство. Синовете и дъщерите носят черно-бели траурни дрехи и ходят на първия ред на шествието. След тях са снахите, които също носят черно-бели дрехи. Внуците и внучките носят сини траурни дрехи. Често се наемат професионалните скърбящи, на които е платено да плачат, за да запълнят шествието.

Разпадът на династия Хан в КитайПадението на династия Хан (206г. пр.н.е. – 221г.) е спънка по пътя на цивилизационното развитие на К…Nov 27 2019skafeto.com

В зависимост от личните си предпочитания китайците или са погребани, или кремирани. Като минимум семействата правят ежегодно посещение на гроба на фестивала Цин Мин или „Фестивал за почистване на гробниците“.

Опечалените носят лента от плат на ръцете си, за да покажат, че са в период на траур. Ако починалият е мъж, лентата се слага на левия ръкав. Ако починалата е жена, лентата се слага на десния ръкав. Траурната лента се носи по време на траурния период, който може да продължи от 49 до 100 дни. Опечалените също носят мрачни дрехи. Ярките и цветни дрехи се избягват през периода на траур.

Биографията на Мао Дзъдун – бащата на съвременния КитайМао Дзъдун – (26.12.1893г. – 09.09.1976г.), бащата на съвременния Китай, не се помни само с въздейст…Nov 25 2019skafeto.com

loading...