лук
SMITHSONIAN.COM

Явно всяко живо творение на майката природа бди за своята цялост. Любимият на всяка домакиня лук също. Всички познаваме „отмъщението“ му, когато го разрежем – сълзи, сополи и дълбоко разкаяние.
Какво се случва всъщност? – Клетките на луковата глава съдържат серни съединения, които, при нарушаване на целостта и отделяне във въздуха, се трансформират в сулфоксиден газ (син-пропанов-S-оксид). Когато попадне в контакт с очите, съединението се свързва с водата и се превръща в сярна киселина с много слаба концентрация.
Сълзи в кухнята - това е отмъщението на всеки лук
PARKER FEIERBACH || Pinterest
Но дори и слаба, тя е достатъчна да предизвика възпаление и болка в очите. На помощ идват слузните жлези, които започват да произвеждат сълзи, за да разреждат дразнещата киселина и да защитят лигавицата на окото. В резултат – гореспоменатите сълзи, сополи и тъга.
В крайна сметка, може би маска за гмуркане и шнорхел в кухнята не са толкова налудничава идея?

Тук идва и най-добрата част от тази статия. Дадохме ви отговор на този толкова любопитен за всекиго въпрос, а сега е време да ви дадем и решение, с което да се справите напълно с този проблем. Вижте най-добрите трикове за рязане на лук бе сълзи.

1. Натрийте дъската за рязане с парче лимон, преди да започнете да режете. Това ще ви предпази от дискомфорта в очите. Този трик ще попречи на силните миризми на лука да проникнат в дъската.
Сълзи в кухнята - това е отмъщението на всеки лук
Womanista
2. Оставете ножа във фризера за 15 минути преди рязането. Използвайте го добре изстуден. Също така е добре да се уверите, че имате добър нож за рязане на лук – с гладко и остро острие.
Сълзи в кухнята - това е отмъщението на всеки лук
WikiHow
3. Един отличен трик, който води до добри резултати, е да нарежете лука, докато абсорбаторът е включен.
4. Друг вариант е да нарежете на кубчета глава лук, докато кухнята се проветрява добре. Така ще разпръснете киселините, които се освобождават, докато режете. Именно киселините ви разплакват.
5. Един добър вариант е да сложите лука във фризера за поне 1 час, преди да го нарежете. Ако е студен, това ще  предотврати досадните сълзи и паренето.
Сълзи в кухнята - това е отмъщението на всеки лук
thedailymeal.com
6. Последният съвет, който е горещо препоръчван от много анкетирани домакини, е когато режем лук да го правим близко до мивката, докато тече ледено студена вода.

loading...