алкохола и човешката цивилизация

Човечеството е един от биологичните видове, които постоянно еволюират и се развиват. Именно на това дължим невероятно дългата си история като вид. Разбира се, тъй като в миналото хората не са имали писменост, няма как да знаем със сигурност какво точно се е случило в началото на цивилизацията и как се е зародил човешкият род или каква е причината за съществуването ни. По тази причина има редица теории, някои от които по-логични, но други – по-невероятни. Една от тях е, че човешката цивилизация дължи съществуването си и на алкохола.

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от БТА.

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си „Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка“.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората. Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира. Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.

Вижте още:Колко време след употребата на алкохол може да седнете зад волана (ТАБЛИЦА)За никого не е тайна, че шофирането в нетрезво състояние води до наказателна отговорност.Цигарите и алкохолът поскъпват заради ново изискванеЦигарите и алкохолът поскъпват заради депутатски мераци да се въведе видеонаблюдение над акцизните с…Nov 28 2019skafeto.com


loading...