Най-необичайните истории често са свързани с неочаквани находки. Какво ли не са намирали хората в земята, храстите и дори в собствените си домове. Докато някои се радват на намерената на пътя стотинка, на другия край на земята обаче бе намерен безценен артефакт, пише Блиц.
Това лято семейството Ванечек решило да почива през почивните дни на брега на езерото Видерстерн в Швеция, където те си имат лятна вила. Бащата на 8-годишната Сага хвърлил в езерото буик, а дъщеря му хукнала да го вади. Тя обаче не направила това много бързо, което пък й позволило да направи крайно необичайна и важна находка – тя се натъкнала във водата на древен меч.
Това момиченце си игра до езеро, намери съкровище на над 1000 години и сега го наричат "Кралицата"
Несметно съкровище: Започна изваждането на руския крайцер със злато за над 130 милиарда долара на борда (ВИДЕО)Южнокорейската компания Shinil Group започна в акваторията на Японско море операцията по изваждането…Jul 19 2018skafeto.com

„Стоях на брега. Хвърлях във водата пръчки, камъни и други неща, за да видя как те отскачат от водната повърхност. След това вдигнах от водата някаква пръчка. Исках да я хвърля във водата, но видях, че тя има дръжка. А и бе също заострена и ръждива“, спомня си за находката Сага.
Възрастните започнали да си мислят, че момичето е намерило някаква стара играчка, но въпреки това взели меча у дома, където го разгледали внимателно. Колеги и съседи убедили Ванечек да потърсят и експертизата на археолози.
Въпросните останали шокирани, мечът се оказал автентичен, при това също и крайно древен. Той е бил изкован, както се предполага, през V век, тоест преди дори епохата на викингите.
Учените помолили семейство Ванечек да си мълчи за находката, а самите те отишли да изследват езерото. Там те успели да открият още артефакти, включително брошка от същия период.

Едва след това момиченцето вече можело да разказва за находката на всички и веднага станала знаменитост. Оказало се, че семейството на Сага се върнало в родината си след няколко години живот в Минесота, където местният отбор, за който те викали, се казвал „Викингите на Минесота“.
„Това е много яко, аз съм фенка на отбора по американски футбол „Викингите на Минесота“, а сега намерих и меч на викинг“, казва момичето.
Когато историята й най-накрая се озовала в Интернет, потребителите веднага намерили и интересен паралел. Работата е там, че крал Артур е получил своя легендарен Екскалибур от Владетелката на езерото, почти както е станало със Сара. Затова момичето веднага било кръстено „Кралицата на Швеция“.Всеки трябва да види крепостта „Кирилица“! Новото съкровище в Плиска ще е отворено на 27 юли! (ВИДЕО)В България има редица места, които са наследство от славната ни история и минало. Те не само са изум…Jul 25 2017skafeto.com

loading...