Поезията е начин на изразяване. В исторически план, у нас, малко след Освобождението писателите и поетите са използвали този способ, за да предадат посланията си на току-що освободения народ, който се е лутал и не е бил наясно какво точно да прави оттук нататък. Един от най-значимите и велики български автори – Иван Вазов, безспорно е направил много за развитието и оформянето на българската литература.

Приносът му е безспорен и никой не може да го отрече, независимо от това дали харесва творбите му или не. Днес ви представяме едно произведение, което е написано през далечната 1883 година.

То е насочено към народа и към отношението му към случващото се. Думите, написани от Иван Вазов, са силни, съдържат упрек и подкана.

Именно това са правели будителите – подбуждали са към действие. Това е и целта на това стихотворение. Интересното е, че и до ден-днешен тази творба е актуална и важи в пълна сила за народа ни.Поклон пред Апостола! Целият Фейсбук споделя патриотичното изпълнение на това момченце… (ВИДЕО)В дните около годишнината от кончината на Васил Левски все повече млади българи прекланят глави пред…Feb 28 2017skafeto.com

Представяме ви „Линее нашто поколенье“.

Текстът говори сам за себе си, затова просто ви го предоставяме, а изводите оставяме вие да направите сами за себе си:
„Линее нашто поколенье…

Линее нашто поколенье
навред застой, убийствен мраз;
ни топъл луч, ни вдъхновенье
не пада върху нас.
Къде вървим, не мислим твърде,
посока няма в наший път,
спокойно бият тесни гърди,
кога от злоба не кипът.
Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло –
какво ще да му завещайш?
Ил твоят път се веч изравни?
Ил нямаш други ти съдби?
Ил нямаш ти задачи славни
и цяло бъдеще с борби?
Недей оставя, мили боже,
без лампа твоя свет олтар,
без химна твоето подножье,
без вяра живата си твар!
Недей оставя без звездица
моряка, в нощний мрак остал,
без утро мъничката птица,
народите – без идеал.“Нека на този светъл празник да си спомним за АПОСТОЛА: „Ако спечеля, печеля за ЦЯЛ НАРОД, ако загубя… Как завършва заветът му?На днешния светъл ден, когато София и куп именници празнуват, е редно да си спомним за Апостола на с…Sep 17 2016skafeto.com


loading...