висок коефициент на интелигентност

Известно ни е че има учени по света с много висок коефициент на интелигентност или IQ. В листата попадат имената на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Въпреки техните блестящи умове има хора, които дори ги задминават.

Интелектът не зависи само на природни дадености, но се и развива с времето и при подходящи фактори на заобикалящата ни среда. За това се счита, че някои хора са природно интелигентни, докато други са се развили. Подбрали сме ви една класация с 10 човека, чийто IQ e сред най-високия в света.

Какво представлява IQ?

IQ е общият резултат от няколко стандартизирани теста, създадени по такъв начин, че да измерят нашия интелект. IQ е съкращение от термина Intelligence Quotient или „коефициент на интелигентност“. Когато говорим за някой с висок коефициент на интелигентност, то притежателят му има способността да поема, анализира и систематизира информация по-бързо и дълбочинно спрямо хората с по-ниско IQ.

10. Стивън Хокинг – IQ: 160

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Професор Стивън Хокинг e известен астрофизик в Англия и човек, който има един от най-високите IQ резултати. Той беше добре познат с някои научно-популярни книги, особено с книгата „Кратка история на времето“, публикувана през 1988 г. В тази книга той описва своите открития за теоретичната физика, включително развитието на Големия взрив в космоса.

Кратката история на времето се превърна в една от най-продаваните книги в света с продадени над 10 милиона бройки. Това помогна на Стивън Хокинг и неговия принос в теоретичната физика да бъде признат и направи революция в човешкото познание за тази област на науката.

9. Алберт Айнщайн – IQ: между 170 и 190

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Точният коефициент на интелигентност на гениалния учен Алберт Айнщайн определено не е идентифициран, тъй като той никога не е правил теста. Въпреки това, специалисти, които са се специализирали в измерването на IQ резултат, изчисляват, че IQ резултатът на Алберт Айнщайн ще е в границите между 170 и 190.

Айнщайн е роден в Германия през 1879 г. и известен с разработването на Теорията на относителността. Това беше една от двете теории, които дадоха основа за съвременните ни познания по физика.

Той също участва и в разработките за ядрено делене, което го кара да бъде песимист, когато откритието се прилага за изработване на ядрено оръжие и първата атомна бомба.

8. Юдит Полгар – IQ: 170

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Играта на шах е такава, която се нуждае от много сила на мозъка. Природният талант на шахматист често издава високия му IQ резултат и не малко хора в света са привлечени от тази класическа и уважителна игра.

Юдит Полгар е призната за най-добрата шахматистка за възрастта си, когато на 15-годишна и постига ветеранско ниво. Тя е и най-младата ветеранка по това време.

Полгар е една от първите жени-ветерани в световния шахматен турнир и първата жена победила ветерана номер едно Гари Каспаров. Днес тя все още поддържа рейтинга си с непрекъсната серия от победи.

7. Леонардо да Винчи – IQ: между 180 и 190

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Подобно на Алберт Айнщайн, експертите, които измерват IQ резултат, не могат да имат точния брой IQ на Леонардо да Винчи, защото тестът не е и съществувал по негово време. Въпреки това, експертите са направили, на базата на някои стари документи, както и на таланта му в много области, особено в областта на изкуството, извода, че IQ резултатът му може да бъде между 180 и 190. Очевидно с всички гигантски открития и наследства, които е оставил, неговата IQ оценка е достойна да бъде класирана сред най-високите в света.

Леонардо да Винчи може да се счита за един от първите известни учени в света (експерти в много различни области) и ясна миниатюра на концепцията „Ренесансов човек“. Той е не само експерт в изкуството и скулптурата, но има и талант към музика, математика, технологии, география, картография и литература.

6. Мерилин вос Савант – IQ: 190

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Мерилин Вос Савант е родена през 1946 г. и започва да се прочува в юношеска възраст, когато е призната от Рекордите на Гинес като човек с най-висок коефициент на интелигентност през 1980 г. По това време 190-те точки, които тя постига, са най-високият измерван IQ резултат.

След като е призната от Гинес, Мерилин Вос Савант стана известна писателка с книгите „Попитай Мерилин“ и „Пощенска кутия на Ани“, където хората можеха да й изпращат въпроси и да получават отговори от самата нея.

5. Гари Каспаров – IQ: 194

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Гари Каспаров е отличен руски шахматен ветеран. Когато започва професионалната си кариера от 1986 до 2005 г., Каспаров винаги е класиран на най-високо ниво и също е световен шампион, който не е бил побеждаван в периода от 1985 до 1993 година.

Талантът му го прави известен не само в Русия, но и по целия свят. Нещо повече, Гари Каспаров също е доста известен с политическите си дейности, представени срещу компютъра на IBM Deep Blue или с подкрепата си за опозицията в Русия, когато Владимир Путин е министър-председател.

4. Ким Ун Йен – IQ: 210

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Ким Ун Йен е роден в Корея през 1963 г. Когато е на 6 месеца, той вече може да говори английски, немски, корейски и японски. На 3-годишна възраст вече може и да чете на същите езици.

След популяризирането на таланта му той заминава за Америка, за да работи и изследва за НАСА в продължение на над 10 години. Въпреки това се чувства разочарован от живота в космическата агенция и решава да се върне в родния си град, където става преподавател.

3. Кристофър Хирата – IQ: 225

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Кристофър Хирата е гений с най-висок IQ резултат в света. Той кара много хора да се възхищават, когато става най-младият американец, спечелил златен медал на олимпиядата по физика през 1996 г. По това време той е на 13 години.

Кристофър Хирата влиза в Калифорнийския технологичен институт на 14-годишна възраст и продължава да учи като магистър в Принстънския университет, когато е на 22 години.

2. Терънс Тао – IQ: 225 – 230

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Терънс Тао е известен австралийски учен по математика. Родителите му са от Хонконг и имигрират в Австралия.

Той е получава на Медала на Филдс през 2006 г. – признание, което награждава отличните постижения и иновациите в математиката за хора под 40 години.

В момента той преподава в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ.

1. Уилям Джеймс Сидис – IQ: между 250 и 300

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

IQ-то на Уилям Джеймс Сидис не е ясно идентифицирано. Експертите обаче предполагат, че коефициентът му на интелигентност е между 250 и 300. Това означава, че той е човекът, който има най-високия IQ резултат в историята.

Той е роден през 1898 г. и започва да учи математика в Харвардския университет, когато е на 11 години. Той става и най-младият човек, регистриран в най-реномирания университет в Америка.
Ако искате да видите колко висок е вашия коефициент на интелигентност, може да го направите тук:

Безплатен IQ тест

loading...