Траянови врата

През лятото на 1969 година някъде над прохода Траянови врата пада наш самолет. Веднага е организирано търсене на безмоторната машина. Тогава за тези неща в България не се говори не се пише. Катастрофата остава в пълна секретност и само хората, пряко свързани със самолетите и Държавна сигурност, знаят за инцидента.

Безмоторната машина е пилотирана от един пилот, който загива. Търсят него и останките от самолета цели 4 денонощия. Тогава липсват сателити, техниката е значително по-елементарна и с по-малко възможности в сравнение с днес. Но и районът на прохода Траянови врата не е голям, за да не могат всички търсещи да намерят самолет и човек толкова време. Почти на петия ден сутринта изгорялата машина е открита. От пилота има овъглени части.

Експертите са изненадани от трагедията, защото пилотът бил опитен. Но черната кутия показва, че той не е успял да овладее турбуленцията и въздушната яма над Траянови врата буквално го засмукала и повалила на земята. Всичко това дава повод за едно категорично решение – над това място вече да не летят самолети. Така е до днес. Затова и заради трагедията с безмоторния самолет районът около Траянови врата е известен като българския Бермудски триъгълник.

Траянови врата - българският Бермудски триъгълник

Но не само самолетната трагедия е причина за това сравнение. Местността е известна и с други странни явления. Хората от съседните села разказват приказки за самодиви, които някога причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, но от тях повече хора не ставало, защото ходели като сенки и нищо не ги вълнувало. Освен това странно свистене се чувало около крепостта Маркова механа до прохода Траянови врата. Това ставало вечер като се стъмни. Но през 1975 г. крепостта Маркова механа е проучена от археолози. И свистене спира. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуоткрит тунел, който е запушен при разкопките.

Траянови врата - българският Бермудски триъгълник

Мястото има кървава история от столетия. Именно тук войската на цар Самуил удържа най-голямата победа над византийския император Василий Втори през 986 година и тогава България става най-голяма по територия. Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея починал.

Траянови врата - българският Бермудски триъгълник

Има и красива легенда, която разказва за магарешките уши на цар Траян. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, защото е едно на майка и баща. Императорът се съгласил, но момчето започнало да боледува. Тогава стара баба му казала да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът „Цар Траян има магарешки уши”.

Вижте още:
Траките можели да лекуват само с думиЧували сте за баенето, а някои от вас сигурно са ходили при баби, които имат умението да премахват т…Sep 6 2022skafeto.com

Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизацияРозетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите…May 25 2021skafeto.com
 


loading...