труднодостъпни места в света
Снимка: khadim-un-nabi Rao

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Затворените градове и труднодостъпни места в света съществуват навсякъде и винаги, а през съветската епоха това е често срещано явление.

Досега на планетата има локации, където обикновен турист не може да стигне и само жителите на града знаят как изглежда той извън високите огради и охранителните постове.

За 5-те най-затворени и труднодостъпни места в света, разказва travelask.ru.

труднодостъпни места в света
Източник: travelask.ru

Град Саров, Русия

Много градове, затворени за чужденци и други граждани на страната в Русия, промениха статуса си след Перестройката. Например закрития за външни посетители преди град Горки стана Нижни Новгород и е много популярен сред туристите като руската „столица на залезите“. Но един град в района на Нижни Новгород остана затворен и се охранява не по-малко сериозно от самия Кремъл.

Град Саров е центърът на ядрената индустрия в Русия и важно отбранително съоръжение за страната и затова е много трудно да се влезе в населеното място. Само специални пропуски могат да осигурят пътуване до Саров, но те могат да бъдат издадени изключително за най-близките роднини на гражданин на този град: родители или деца. 50% от жителите на Саров са заети в атомната централа, а останалите 50% са техните семейства, които работят в училища, магазини, болници и други съоръжения.

Интересно е, че много жители на ЗАТО (затворена административно-териториална единица) не могат да напуснат страната и да посетят чужди държави дори на почивка.

В допълнение към огромната ядрена централа, Саров има свещено място – подземен град с манастир, църква, тунели, лабиринти и монашески килии. Смята се, че има само няколко пазители на този подземен град, но те са скрити от обществото и се държат в сянка. Сред самите саровци много малко хора са успели да посетят саровските пещери и да разберат дали наистина има езеро под земята, на което монасите карат лодка по време на молитви.

Мека и Медина, Саудитска Арабия

Това са много интересни арабски градове както по отношение на архитектурното, така и на историческото наследство. Те обаче са отворени само за мюсюлмани в поклонническа група, за останалата част от хората тази част на Саудитска Арабия е затворена завинаги. Изглежда странно, защото може да се печелят много пари от туризъм, но тук хората мислят за други неща, по-важни от печалбата.

Само чрез снимки, документални филми, книги и пътеводители всеки жител на Земята може да погледне Мека или Медина, мястото, където е живял пророкът Мохамед, да разбере къде е великата Кааба, черният куб, магическият център на исляма и Ал- Щанд Харам, най -голямата джамия в света.

труднодостъпни места в света
Източник: travelask.ru

Ашхабад, Туркменистан

Тази средно-азиатска република, някога част от СССР, сега се смята за най-затворената страна в света, където дори туристи с водачи и специални групи не се допускат. Само акредитирани туристически компании могат да помогнат за посещението на страната, които не само официално ще ви поканят да гостувате, но и ще ви уредят виза.

Както в Северна Корея, щастливците могат да отидат само там, където им посочат, да живеят само където им е позволено, и да снимат само онези гледки, които не са забранени за очите на чужденците. Между другото, в Туркменистан има много странни забрани и ограничения и за самите местни граждани на страната. Например, през 2018 г. властите забраниха черните автомобили и на жените да шофират, а до преди две години ток, вода и газ бяха безплатни.

Пхенян, Северна Корея

Много хора свързват тази страна с непрекъснати забрани и табута. Пътуващите, които веднъж са си поставили за цел да посетят Северна Корея, могат да прекарат години в кандидатстване за виза и без да получат разрешение. Тези, които имат късмета да открият владенията на фамилията Ким, отиват само на разрешени места с постоянния съпровод на водач и виждат само това, което чужденците могат да видят.

Столицата на страната Пхенян е място, напълно затворено за американци, южнокорейци и журналисти. Останалите жители на света на теория могат да посетят града, но като са получили предварително не само виза, но и място в специална, ограничена туристическа група. Въпреки тежките условия, заслужава да се отбележат някои придобивки, наблюдавани напоследък: преди това мобилните телефони биваха отнемани от туристите на митницата, сега те могат да бъдат оставени, въпреки че все още няма да имат мобилна комуникация, като интернет. И можете да снимате само това, което водачът на групата ще позволи, в противен случай туристът е изправен пред наказание: от незабавна депортация до затвор и обвинение в шпионаж.

Могадишу, Сомалия

Една от най-опасните за живот и посещения държави в света, където гражданската война продължава повече от 20 години, а властите абсолютно не контролират по -голямата част от страната. Можете да посетите Могадишо, като летите до всяка съседна държава и влезете в Сомалия през сухопътната граница. Струва си да се подготвите за пълно претърсване, няколко контролно-пропускателни пункта и въоръжени войници от всички страни. Най-безопасното място се счита летището, но Сомалия има въздушни връзки само с шест държави.

Редките туристи, които все пак рискуват да разгледат Могадишо и руините му, обикновено се настаняват в хотели на летището и само за половин ден, придружени от местен шофьор и въоръжени охранители, могат да посетят самия град. Важно е да се върнете обратно преди четири вечерта, защото след като контролните пунктове са затворени до следващата сутрин, а военните се разпръскват и хората се изливат по улиците, те не се спират от нищо, за да се отърват от чужденец . Ккакто във филмите на ужасите – след здрач никой не е защитен.

Могадишу някога е бил красив крайбрежен център с цивилни и романтични улици, но сега е разрушен от войните град. Не повече от 18 000 души посещават страната годишно, но колко от тях се завръщат живи и здрави, историята и статистиката мълчат.

Вижте още:
Какви грешки допускат туристите при излет в планинатаТова са безценните съвети на българската Планинска спасителна служба за това какви са основните прав…Sep 7 2021skafeto.com

Ще пътуваме ли свободно в постпандемичния свят?След повече от една година на затваряния и ограничения много хора започват да пътуват отново, пише m…Jul 25 2021skafeto.com