Едно от най-любимите цветя в България е добре разпространеното мушкато. То е толкова красиво и ухае неповторимо. Затова може да го видим доста често да наднича любопитно от нечий прозорец или балкон. Но как да направим така, че при пресаждане мушкато да захване. Ето ви един бърз и лесен метод в пет стъпи.

Първо, трябва да изрежете издънки, дълги по 9 см. Премахнете им цветовете и оставете по три листа. Така ще намалите изпарението на влага: докато растенията не се вкоренят, е трудно да получават достатъчно количество от нея.

Второ – трябва са купите корневин. Този препарат го има по магазините и подхранва растежа на корени. С остри ножици остържете резницата в единия край и я потопете в прахчето.Преди няколко години ми го подариха, а аз дори не подозирах какво съкровище притежавам! Едно никакво цвете се оказа…Кое е това растение? Какво знаете за неговите удивителни лечебни свойства? Чували ли сте за повериет…Feb 22 2017skafeto.com

Следва третата стъпка. Трябва да засадите мушкатото в торфена таблетка. Първо обаче е необходимо да напоите таблетката с вода, докато поеме. Сложете резницата плътно в таблетката.

Четвърто – сложете таблетките в малък съд (например кутия) на място, което е топло, но няма пряка слънчева светлина. Редовно наливайте вода в съда. Таблетката трябва да е мокра, но не прекалено. От време на време изкарвайте кутията на открито, за да може мушкатото да се приспособи по-лесно към външни условия после.

Стъпка пет – след десет дни ще се появят корени. Това е знак, че може да пресадите мушкатото. Направете го направо с торфените таблетки. Изсипете в саксията почва и поставете торфа с мушкатото на върха. Напълнете всички страни с почва, натиснете с ръце и запълнете саксията догоре. Полейте и поставете саксиите на желаното от вас място.Ето коя е подходящата комбинация от плод, цвете и подправка за всяка зодия!За всяка зодия има определен плод или зеленчук, подправка и цвете, които са най-подходящата комбинац…Mar 28 2017skafeto.com


loading...