Стресът, забързаното ежедневие и напрегнатият работен ритъм могат да сринат и най-здравия организъм, защото атакуват непрекъснато и ефектът от влиянието им се натрупва всеки ден. Всичко това лесно може да отключи куп болести, като започнем от депресията и стигнем до далеч по-притеснителните диабет и хипертония. Има обаче един прост и ефикасен метод, който може да ни отърве от стреса и да ни направи в пъти по-ефективни на работното място. Нарича се „доматена техника“ и е създаден през 1980 година от италианския софтуерен специалист Франческо Кирило, съобщава „Профит“. Той е изобретил интересен таймер с формата на домат, който ни дава най-оптималния работен ритъм за деня. Той включва 25 минути работа, последвани от 5 минути почивка. Този цикъл се повтаря 4 пъти, като след това почивката се увеличава на 20-30 минути.
Един домат може да ни излекува от стреса и да заличи умората. Ето какъв е методът (СНИМКА)Българският розов домат от Куртово Конаре иска от ЕС защитен произход и наименование

Важно условие обаче е по време на работните интервали да бъдем съсредоточени и да не се разсейваме с телефонни разговори, социални мрежи или приказки с колегите. Практиката показва, че овладяването на „доматената техника“ отнема между една и три седмици. За това помага и воденето на своеобразен дневник – да отбелязваме в специална графа колко пъти успешно сме съумели да изпълним ефективно цикъла.


loading...