ултразвукови сигнали от растения
Използвайки алгоритми за машинно обучение, изследователите успяха да разграничат различни растения и видове стрес, дори в шумна среда. Този пробив потенциално може да помогне на хората да разработят инструменти за по-добро разбиране на условията и нуждите на растенията, като сензори за това кога растенията се нуждаят от поливане. Екипът планира да проучи допълнително механизмите зад звуците на растенията и тяхното въздействие върху други организми.

  • Звуците, излъчвани от растенията, са ултразвукови, извън обхвата на слуха на човешкото ухо.
  • Звуците на растенията са информативни: предимно издавани, когато растението е подложено на стрес, те съдържат информация за неговото състояние.
  • Изследователите записват главно домати и тютюневи растения; пшеница, царевица, кактус и хенбит също са записани.
  • Изследователите: „Очевидно идилично поле с цветя може да бъде доста шумно място. Просто не можем да чуем звуците!“
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Глобален пробив: за първи път в света изследователи от университета в Тел Авив записаха и анализираха ултразвукови сигнали, отчетливо издавани от растения. Звуците, подобни на щракане, подобни на пукане на пуканки, се излъчват със сила, подобна на човешката реч, но с високи честоти, извън чуваемия обхват на човешкото ухо, пише Евронюз.

Изследователите споделят: „Открихме, че растенията обикновено издават звуци, когато са подложени на стрес, и че всяко растение и всеки тип стрес се свързват с конкретен разпознаваем звук. Въпреки че са недоловими за човешкото ухо, звуците, издавани от растенията, вероятно могат да бъдат чути от различни животни, като прилепи, мишки и насекоми. Изследването на уловените ултразвукови сигнали от растения е публикувано в научно реферираното списание Cell.

Вижте още:
Удивителните растения в БългарияЗа много българи, които обичат да се разхождат из нашата хубава природа и да видят розова иглика при…Nov 1 2022skafeto.com


loading...