пещера Белоградчик

Уникална находка, направена в пещера край Белоградчик е на път да преобърне световната история. Находката е направена в „Козарника“ и е на път да промени коренно мнението на учените за това какъв път е изминал праисторическият човек при разселването си от Африка в посока на Европа, съобщава сайтът svetovnizagadki.com. Досега преобладаваше мнението, че прародителите на европейците са достигнали континента ни през протока Гибралтар.

Като доказателства за това се сочат археологически находки, датирани от преди 400 000 до 800 000 години. Френски учени обаче са открили в пещерата „Козарника“ следи от човешки живот отпреди между 1,4 до 1,6 милиона години.

За това свидетелства намереният в нея зъб на древен представител на семейство Homo, най-вероятно Homo Erectus.

В Рупите излезе находка, от която археолозите занемяха. На древна плоча пише, че…Рупите е една от най-живописните местности в България и в последните години привлича все повече тури…Apr 6 2017skafeto.com

Открити са също така множество животински кости, по които има странни резки. Археолозите са категорични, че те не са случайност, а са направени умишлено. За първи път данни, че в пещерата „Козарника“ са живели хора от каменната ера, се появяват през далечната 1933 година.

Те са плод на проучванията на българския археолог Рафаил Попов, който пръв прави по-задълбочено изследване на интересната пещера край Белоградчик. Чак сега обаче съвместните усилия на български учени от БАН и техни френски колеги от Института по геология и праистория на кватернера от Бордо обавиха, че направените там находки наистина могат да пренаредят историята.

Разкриха ТАЙНАТА НА СОЛНАТА КАРИЕРА В ПРОВАДИЯ! Вижте какво УДИВИ археолозите…Удивителни находки направиха археолози в праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата. Те с…Oct 1 2016skafeto.com


loading...