Картофена батерия

Десетки и стотици милиони хора живеят в достатъчно отдалечени места, където изграждането на електрическа инфраструктура е или забавено, или е нецелесъобразно. Тяхното привличане към глобалната телекомуникационна и информационна мрежи е неизбежно и наложително. Ето защо се търсят възможности за осигуряването на тези изолирани досега хора с електрическа енергия по възможно най-ефективен начин, комбиниращ простота и ниска себестойност. Именно така учените са достигнали до отговор на въпроса дали има шанс да се създаде картофена батерия. Изследователският екип на Хайм Рабинович е установил, че картофен резен действа като електроннопроводящ мост между поставени от двете му страни катодна медна и анодна цинкова пластини, съобщава Ройтерс.

Свързани с проводящи жици, водят до протичане на прав ток през включен във външната верига товар (виж видеото по-долу). Така се осигурява нужното количество електричество за домашната електроника и то на цени на порядък по-ниски от тези на обикновените алкален тип батерии.

С такава „картофена батерия“ може да се освети помещение с „LED“ светлини в продължение на повече от месец! Нещо повече, ефективността на батерията нараства 10 пъти, ако в конструкцията й е било вградено не парче от суров, а парче от варен в продължение на 8 минути картоф!

Причината е в силно нарастващата електропроводимост на картофения слой. Картофите са предпочитан, възобновяем биоизточник на електроенергия, защото те са лесни за отглеждане и се добиват в големи количества в места, където климата варира в широки граници – от тропичен до субтропичен! Готино откритие, нали?!Най-вкусната рецепта за вечеря! Ако нямате време, сгответе ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ само за 30 МИНУТИ!През зимата на 1845-1846 г. историята на картофите има черен сезон, който силно повлиява върху съдба…Dec 26 2016skafeto.com


loading...