показност
Flickr

Думата, с която реших да започна тази статия, е ПОКАЗНОСТ. Обществото ни става роб именно на този показност. Всичко, което правим, е не за нас самите, а за да видят останалите. За да „не сме по-назад от другите“. Да ни завиждат. Добре дошли тук в тази малка зле развита икономически страна, където демонстрирането на успеха, стана по-важно от самия успех.

Всички протестират за по-високи заплати, а заведенията са вечно пълни, по улиците виждаме безумно скъпи коли, а в училищата всеки ученик е с последен модел смартфон, който е нужен на един средностатистически бизнесмен с натоварен график, но какво правят нашите деца – вместо бизнес приложения си свалят на тях игрички, които да „цъкат“, когато им е скучно в час.

Е, аз когато бях в 3-ти клас, се радвах на химикалите с няколко цвята и магическите флумастери, а сега всяко хлапе мрънка за нов таблет и телефон, защото другарчето по чин има нови придобивки. Какво правят родителите в такъв случай? Няма да оставят чедото си по-назад и да няма чисто нов айфон.. Теглят кредит, разбира се.

Време на показност - демонстрирането на успех е по-важно от самия успех

Ключът към успеха е добра организация

Сега можем да си купим всичко с кредит и да покажем на всички колко сме богати. Това е мислене, присъщо за едно стадо, а не за умни и здравостъпили на краката си интелигентни същества. Само евтините хора се страхуват да покажат, че имат евтини неща.

Проблемът е, че всичката тази показност става заразна. Необходимостта да се похвалиш с някаква вещ се диктува от съвременното общество. Ако някой ученик, единствен в класа си няма скъп смартфон, той ще бъде смятан за загубеняк, изостанал и т.н.

Ако офисният планктон по време на отпуск качва в социалните мрежи снимки от село, а не чужбина – той ще бъде сметнат за бедняк и неудачник. А почти всеки бизнесмен е притиснат от своите познати, които едва ли не изискват от него да си купи огромен джип. Защото в противен случай той не е „правилен” бизнесмен и не може да се впише в псевдо ВИП обществото.

Ако зрелостник на своя абитуриентски бал не се появи с най-новото БМВ, излязло на пазара преди 2 часа, значи не е връзкар, няма пари и не е ама никак готин. Друго си е да си го наемеш и да дадеш луди пари за кола, която не е твоя, вместо с тези средства да нахраниш деца от някой дом.

Време на показност - демонстрирането на успех е по-важно от самия успех

Имането, стремежът към него, примамливостта да си сред имащите и изобщо целият потребителски бяс, рекламно наплевателство и невъзможно изобилие се плискат в неукрепналите души, заливат ги и ги подмамват, дават наклон на живота им. За моженето и знанието изобщо не става дума. Не е зле, покрай толкова реформи в средното образование, някой да се замисли за въвеждането на „практически“ уроци, в които децата да усвояват основополагащи социални умения и правила за обществено поведение, да научават кое е допустимото и недопустимото в публичната сфера.

Селски бекове правят абитуриентски балове в най-добрите традиции на кавказките сватби от 19 век – хиляди гости, тонове вино и храна, скъпи коли, няколко дена празник, личен фотограф, фризьор, гримьор, стилист… абе чак кралското семейство да бъде в ступор що за бал е това.

Необразованите родители спъват българското образованиеВ социалните мрежи изплуваха множество коментари на необразованите родители, които са силно притесне…Sep 18 2019skafeto.com

Очевидно е, че за възпитанието вече не може да се разчита само на семейството. Тъкмо покрай абитуриентските балове масово се разгръщат комплексите и парвенющината на „родителските тела“, наемат се ресторанти, чието меню включва чак и наргилета, плащат се баснословни цени за лимузини, теглят се кредити, подаряват се силиконови придобивки, за да изпъква момиченцето на тате, поръчват се неправдоподобни тоалети – има нещо безмозъчно в липсата на мярка, в мащабите на този крещящ провинциализъм целящ само и единствено показност..

Просто да се втрещиш дали си в ХХІ век, в някой от разказите на Гогол или в „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников…

Време на показност - демонстрирането на успех е по-важно от самия успех

С какво е опасно това явление мисля, че е ясно. Първо човек ограничава своите финансови възможности, харчейки пари не за развитие, а за ненужни лъскави предмети. Заробва се с кредити. Второ, започва да оценява себе си от гледна точка на „какво ще кажат околните“. Собствената самооценка започва да зависи от чуждото мнение. И трето, необходимостта „не да бъдеш, а да изглеждаш“ се вкопчва в съзнанието и става главна цел.

Леле майко! Звучи леко страшно като го прочетете нали?

Необходимостта да се похвалиш пред останалите с това, което си купил, се налага на обществото от капиталистическата система, в която живеем, за да се продават по принцип ненужни на хората стоки и услуги. За да се продават ненужни на хората вещи, те трябва да бъдат убедени, че обладанието на тези вещи е признак на висок социален статус. Какво имам предвид ли? Ами никой няма да бъде впечатлен, ако ви дойде на гости и имате чисто нов телескоп, но ще бъде опянен от мащабите на плазмата в хола. Да ви кажа „хвани единия, удари другия“ май е работата.

Време на показност - демонстрирането на успех е по-важно от самия успех

За да бъдете независими от тази мода на показност вие трябва да се избавите от зависимостта от мнението на другите за вас. И когато ви стане все едно какво другите мислят за вас – вие ще забележите, че уважението в очите на обкръжаващите ви хора не само не е намаляло, а даже напротив. А ако започнете да харчите парите и времето си за допълнително развитие, след време ще забележите, че хората около вас имат достатъчно други причини да ви завиждат. Този път променя мисленето и го приближава към… мисленето на успелите хора. Да, именно тези, на които много се опитват да приличат, но не са такива.

Истински успешният и самодостатъчен човек никога няма да се опитва да повиши своята значимост в очите на другите – той няма проблеми със своята значимост и не се стреми да демонстрира показност. Той не се хвали със своите вещи, не се държи грубо с обслужващия персонал, не се самоутвърждава за сметка на тези, които стоят по-ниско от него на социалната стълба. Защото успелият човек не гледа надолу – на тези, над които той се е издигнал, а нагоре – към тези, които иска да достигне. И осъзнава потребността в постоянно развитие и самоусъвършенстване.

При такова мислене и начин на живот всички външни атрибути ще дойдат от самосебе си, но те вече няма да имат ценност за вас. Защото ценностите ще бъдат други, много по-сериозни и съвършени.

10 сънища, които предвещават голям успех и париСънищата обикновено са повлияни от нашето ежедневие, притесненията и емоциите ни. Разбира се, поняко…Sep 26 2019skafeto.com


loading...