ухапвания от комари

Избягването на ухапвания от комари е една от битките, които водим през летния сезон. Ширят се много популярни мъдрости, но днес има и научни доказателства, които окончателно отхвърлят някои митове.

Като например, че ги привлича сладка кръв или миризмата на кожата, или че вниманието им се насочва от жълтите дрехи.

Специалистката по алергология на Университетския болничен комплекс в Ла Коруня Соледад Санчес подчертава две скорошни проучвания, публикувани в научното списание Current Biology, които са много показателни, пише сайтът Защото.

В заключенията им се посочва, че комарите съчетават както обонятелни, така и зрителни сигнали, но те по-добре идентифицират първите: „Обонятелният сигнал е определящ за ухапването на комара“.

Едно от тези проучвания показва, че основен показател е въглеродният диоксид (CO2), който издишваме. Количеството CO2, което отделяме, не е еднакво при всички, има хора, които издишват повече, като страдащите от затлъстяване, бременни жени и такива с по-висока скорост на метаболизма, така че те трябва да бъдат по-внимателни.

Второто проучване изяснява противоречието около това дали хората, които спортуват на открито, са по-склонни да бъдат ухапани от комари. Оказва се, че това наистина е така, защото тези насекоми откриват летливите киселинни съединения в потта.

Тъмните цветове са по-привлекателни

Известно е също, че комарите откриват визуални сигнали и се справят по-добре, ако зрителното поле е тясно, но ефектът на цветовете е спорен. Няма ясни доказателства в това отношение, но най-разпространената хипотеза е, че те са привлечени повече от тъмните цветове, отколкото от светлите.

От друга страна, работата, извършена от алерголози, разкрива, че съществува възможна връзка с кръвни групи: „Комарите са по-привлечени от хората с нулева кръвна група, и по-малко от тези с кръвна група А. Неизвестно е защо се случва така, но това е, което ни казва клиничният опит”.

По-малко от 20% от комарите хапят

Има приблизително 3500 описани вида комари, но хапещите са по-малко от 20%.

Мъжките не хапят, те се хранят с растителни сокове. Хапят женските, макар и не за да се хранят, а за да развият яйца.

За разлика от осите и пчелите, не е обичайно комарите да причиняват алергии, а ако се появят, тежките са рядкост.

Предотвратяване на ухапвания

Що се отнася до превантивните мерки, Соледад Санчес от болницата в Ла Коруня препоръчва да се носят светли дрехи, по възможност ръцете и краката да са добре покрити и да се използват репеленти, които са доста ефективни.

След ухапване мястото се изстудява, използват се антихистамини и кортикостероидни кремове са най-полезните мерки.

Едно от най-важните неща е да не се допуска чесане на ухапаното място, което може да задълбочи сърбежа.

„Много пъти ефектът, причинен от чесането е по-лош от самото ухапване. Алкохолът няма смисъл – той служи само за дезинфекция. Препоръчвам да носите комплект с репелент, антихистамини и кортикостероиден крем“, е съветът на Соледад Санчес.

Още от Любопитно


loading...