бирата

Винаги сме знаели, че бирата е полезна, защото хмелът, който я прави вкусна, също така преборва и болести. Сега обаче американски учени са решили да доразвият ползите от любимото пиво, като успеят да създадат нов антибиотик, пише nauka.bg, цитирайки материал на Александра Осола за Popular Science.

Хмелът – цветът на растение от семейството на марихуаната, не само прави бирата ви по-горчива, цитрусова и вкусна, но има голям брой положителни здравословни качества, вкл. предпазване от невродегенеративни разстройства като Болест на Алцхаймер и Болест на Паркинсон, лекува безсъние и безпокойство и дори се бори с рака. В момента учени от Университета в Айдахо се опитват да извлекат две от най-важните съставки на хмела, за да ги използват във фармацевтични продукти.

Учените представиха своята работа тази седмица на среща на American Chemical Society в Сан Диего.

Те са се фокусирали в частност върху 2 киселини – хумулоните, за които учените отдавна знаят, че имат антиоксидантни свойства, и лупулоните, които не са толкова добре познати. И двете са горчиви на вкус, и съвместно се борят с бактериите – свойство, което учените биха искали да използват във фармацевтиката. Учените трябва да изолират и извлекат киселините, за да ги използват в лекарства, или да ги създадат изкуствено, но процесът е труден, а в миналото не е имало начин учените да потвърдят, че са изолирали точната съставка.

Фирма пусна пакетчета чай с вкус на бираВече спокойно можем да си пием бира в офиса, когато сме ударени от жегите в средата на работния ден,…Jul 30 2019skafeto.com

Следователно, изследователите се опитват да синтезират 3 типа хумулони. Започват с позната растителна съставка, наречена флороглюцинол, после прилагат определени техники, за да получат междинен продукт. Все още усъвършенстват последния етап от превръщането на тези продукти в синтетични киселини, но твърдят, че са близо до целта. Преминали са през много етапи на проби и грешки, за да стигнат дотук, казват те.

Учените разграждат бирата, за да създадат следващия антибиотик
Хмел

Намирането на нов антибактериален агент не е лесна задача –  учените много трудно ги изолират в лабораторни условия, отчасти заради първоначалното състояние, в което обикновено се намират. По-голям брой съставки, борещи се с бактериите, биха могли да бъдат полезни в близкото бъдеще, тъй като устойчивостта към антибиотиците става широкоразпространен здравен проблем.

Гарантирано: Българската бира е с безупречно качество, залагаме на родното пивоЕдна от най-предпочитаните напитки в жегите е бирата. Нискоалкохолната напитка може дори да ни подей…Jul 4 2019skafeto.com

А като крайна цел, учените се надяват да създадат библиотека на тези типове киселини, които могат да доведат до ”лекарствата от следващо поколение”, се твърди в тяхното резюме.

Те се надяват също така да си партнират с фармацевтична компания, за да разработят тези лекарства.
5 страхотни доказателства, че пиейки бира всъщност се грижим за нашето здраве!Най-после истината излезе наяве – пиенето на бира не само не ни вреди, а напротив, помага за доброто…Dec 4 2018skafeto.com

loading...