хетите
Релеф на дванадесетте богове от подземния свят в скалния храм Язиликая, Турция. Снимка: KLAUS-PETER SIMON, wiki commons

Изследователите може би са разкрили значението на 3200-годишна поредица от над 90 изсечени хетите скални релефа в храма Язиликая в централна Турция. Според ново проучване, публикувано миналата седмица в Journal of Skyscape Archaeology, тези сложни варовикови резби на богове, чудовища и животни дават представа за начина, по който хората от хилядолетно старото хетско царство са разбирали космоса. Храмът е открит от френския археолог и историк Шарл Тексие около 1834 г. и отнема почти 200 години, за да бъдат дешифрирани релефите.

Хетите управляват Анадола от 1680 г. пр.н.е. до 1178 г. пр.н.е. До скалното светилище Язиликая може да се стигне пеша от столицата на империята Хатуса и е било важно религиозно място. Откритият храм функционира като продължение на свещената сила на града. Това „формира възел, свързващ царството с небето“, пишат в своето проучване екип от изследователи, ръководени от Е. К. Круп и Еберхард Зангер.

Изследването предполага, че хетските хора са разглеждали Вселената като многопластова система, съставена от три нива или сфери – земя (повърхностния свят), небе (небесният свят) и подземен свят. Светилището може да представлява космоса, както е замислено от хетите, както и оформлението на целия комплекс Язиликая.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти

Голяма част от изследването се върти около две части от скалното светилище, които са обозначени с Камера А и Камера Б. Камера А, която представлява земята и небето, е оградена от две стени, всяка от които носи ред издълбани фигури, които могат да изобразяват по-малки божества, които маршируват в процесия към главен релеф с участието на бога на бурята Тессуб, съпругата му богинята майка Хебат и техния син, планинския бог Шарума.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти
Камера А

Тъй като този панел се намира на север, авторите на изследването смятат, че той е подравнен с небесната околополюсна зона и вечните звезди, като например Полярната звезда, която никога не е залязла под хоризонта.

„Предлагаме, че Камера А като цяло може да се разглежда като символизираща всичко на Земята и на небето, включително Слънцето, Луната, петте видими планети, някои съзвездия и звезди, северния небесен полюс и северната околополюсна област“ обяснява изследователят.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти
Рисунка на Шарл Тексие на главната сцена в Камера А

Граничеща с извисяващи се скални стени, Камера Б може да представлява подземния свят. Показани са демони с лъвска глава, които пазят входа на камерата. Основен релеф изобразява 12-те богове от подземния свят, всеки от които носи сърповидни мечове. Има и внушителен 3.4 м висок релеф, изобразяващ Нергал, който председателства подземния свят.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти
Камера Б (Снимка: Bernard Gagnon)

Входът в подземния свят в Камера Б някога е бил маркиран с изкуствена водопроводна тръба. В хетската култура водата символизира проход, а разкопките разкриват останки от кости на птици, „вероятно показващи специфични ритуали за жертвоприношения в подземния свят“, предполага изследването.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти
Входът на Камера Б

Тази камера изобразява смъртта – въпреки че преминаването, което тя представлява, не е постоянно. Вместо това целият космически мироглед включва елементи на смърт и прераждане, нощ и ден, луна и слънце и цикличните процеси в природата, включително сезоните.

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти
Снимка: Klaus-Peter Simon

Язиликая е не само космологична карта, но и сложен астрономически календар – вид обсерватория, използвана за измерване на времето чрез движението на звездите. Той е толкова точен, че може да покаже „определен час в определен месец с точност от около 10 минути“, обясняват изследователите.

Но експертите внимават да отбележат истинската роля на това свещено място: „Обсерваториите нито изискват, нито кани публики… И двете големи камери на светилището са преди всичко ритуални пространства, които са използвани като сцена за важна церемониална дейност.“

Вижте още:
Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com

Discovery идва в България в търсене на АтлантидаНово предаване на Discovery Channel тръгна по стъпките на митичната цивилизация Атлантида, а проучва…Jun 5 2021skafeto.com

Каква е целта на геоглифите на Наска?Гигантските геоглифи на платото Наска (Nazca) са сложна система от напоителни канали. До този извод …Jun 19 2021skafeto.com

Археологически открития, за които се твърди, че са прокълнатиЗа множество археологически открития през новата история се твърди, че върху тях тегнат заклинания и…Jun 12 2021skafeto.com


loading...