Хитлер народната кола

„Бръмбарът“ на нацистите – как Хитлер измисли народната кола“ е материал на Дмитрий Окунев в gazeta.ru, преведен в Труд от Павел Павлов.

На 15 февруари 1936 г. Адолф Хитлер нарежда да започне производството на Volkswagen Beetle, „народната кола“, която влезе в историята под името „бръмбар“. Проектът, разработен от дизайнера Фердинанд Порше, скоро спира, поради липсата на финансиране. Масовото производство на автомобила започва от британците по проекта на нацистите след Втората световна война. През 1972 г. Beetle се превръща в най-продаваната кола в света, изпреварвайки Ford Model T.

По времето, когато е в затвора през 1924 г. след провала на “Бирения пуч“, Адолф Хитлер чете автобиографията на Хенри Форд и се пали от идеята да прави автомобили и да строи пътища. Скоро след идването си на власт, през септември 1933 г., лидерът на Националсоциалистическата демократична работническа партия (НСДАП) кани австрийския дизайнер Фердинанд Порше в Берлин и го моли да разработи „евтин семеен автомобил за народа“.

Любопитното е, че само година преди това Порше прави опознавателно пътуване до СССР, посещава завод за трактори в Сталинград и получава предложение да оглави съветската автомобилна индустрия. Въпреки примамливите условия дизайнерът отказа, като се позовава на езиковата бариера, възрастта и трудностите при придвижването.

При откриването на автомобилния салон в Берлин (IAA) през 1934 г. Хитлер декларира, че всеки немски работник трябва да има своя кола, подобно на американския си колега. Преди това в Германия има по един лек автомобил на всеки 50 души. За да се придвижват, хората използват предимно велосипеди или градския транспорт.

Порше и неговото дизайнерско бюро представят своята концепция за „народната кола“ по време на прием в Хитлер. Той одобрява проекта и иска да се създаде автомобил на стойност само 990 марки ($396). Тъй като частното производство не може да направи автомобили на тази цена, райхсканцлерът нарежда на държавата да се заеме с производството.

Задачата е възложена на Работническия фронт. Така се ражда концепцията за „народната кола“ – Volkswagen. По това време, през 1931 г., дизайнерът Йозеф Ганц разработва 30 прототипа на малки коли, единият от които се нарича Maikäfer (майски бръмбар). Но нацистите не могат да си позволят „народната кола“ да бъде направен от евреин.

Според легендата самият Хитлер е скицирал лекия автомобил и е направил паралел с бръмбара: „Достатъчно е само да наблюдаваме природата, за да разберем как трябва да изглеждат обтекаемите линии“. Фюрерът също така обявява необходимите характеристики на автомобила: ограничение на скоростта до 100 км/ч, разход на гориво – 7 литра, капацитет за 5 човека и въздушно охлаждане.

Бюрото започва работа в дома на Порше в Щутгарт, където двата съседни гаража са превърнати в работилница. Производството на основните компоненти е поверено на специализираните фабрики, а останалото персоналът го прави на място. Карл Рабе става главен дизайнер на проекта. Франц Раймшпис разработва нов хоризонтален с въздушно охлаждане “квартет“ с противоположно разположени цилиндри и горни клапани. Колата задвижва задните колела, което е необичайно за това време. Двигателят е с работен обем 985 см³ и мощност 23,5 к.с. при 3000 об/мин. Каросерията е проектирана от Ервин Коменда в сътрудничество с математика Йозеф Микъл.

За предварителни тестове са построени два прототипа – V1 и V2, малко различаващи се помежду си.

Първите варианти на карусерията са далеч от външния вид на „бръмбара“, както е известен днес. И така, фаровете не са били потопени веднага в калниците на автомобила, а задното стъкло се появява едва през януари 1936 г. – първоначално то бе заменено от стоманен панел с прорези. През декември 1934 г. са сглобени три автомобила от серия V3. Те са с най-успешните дизайнерски решения на своите предшественици и са използвани за основни пътни тестове.

На автосалона през 1935 г. Хитлер казва в своята реч: „Много съм доволен, че изключителният дизайнер Порше, със своето бюро, постигна такъв успех в създаването на автомобила за немския народ, първите образци на който ще бъдат готови за тестване в средата на тази година“.

Няколко месеца по-късно Порше показва първите екземпляри на новия автомобил. Експертите коментират управлението, стабилността в завоите и чувството за безопасност. Има версия, че Хитлер лично отхвърля първата експериментална партида на автомобилите.

Независимо от това, на 15 февруари 1936 г. фюрерът обявява началото на производството на Volkswagen Beetle, „народната кола“, влязла в историята като „бръмбара“.

Първата серия автомобили е произведена през 1937 г. в завода на Daimler-Benz. Опитни шофьори от транспортната служба на SS взимат участие в изпитването на автомобилите. Сумарният изпитателен пробег е 2 млн. километра. Близо до село Фалерслебен, преименувано на Волфсбург, започва работата по изграждането на най-големия автомобилен завод в света с капацитет от 1,5 млн. превозни средства годишно. Откриването на предприятието е извършено в пълно съответствие с каноните на нацистката пропаганда.

До началото на 1938 г. в проекта са инвестирани 1,7 млн. райхсмарки. Няма обаче достатъчно бюджетно финансиране. За да привлече допълнителни средства, ръководството на Работническия фронт създава схема за предплата, благодарение на която всеки гражданин на Третия райх може да инвестира 5 марки в специалната сметка всяка седмица и след като натрупа необходимите 990 марки по този начин да бъде сред първите клиенти на слязлата от конвейера нова кола.

„Този план стана известен като “Плати преди да получиш“. След като изплати 750 марки, бъдещият купувач получава номер на поръчката, която му позволява да получи колата веднага щом слезе от конвейера. За съжаление на работниците, нито една кола не слезе от конвейера и не беше закупена през цялото съществуване на Третия райх. Немските работници изплатиха десетки милиони марки, от които не им беше възстановен нито един пфенниг“, заяви в книгата си „Възходът и падението на Третия райх“ американският журналист Уилям Шиърър, работил в нацистка Германия през 1930-те години.

Общо 336 668 немци са прехвърлили около 110 млн. райхсмарки на Берлинската банка.

По същото време интензивно се изграждат и аутобаните. До май 1939 г. са завършени около половината от планираните 6900 километра пътно платно. Нацистите влагат огромен пропаганден смисъл в аутобаните. Създадени са плакати, брошури, пощенски картички и марки, за да отбележат изпълнението на този проект.

Преди Втората световна война Volkswagen успява да произведе само няколкостотин „бръмбара“. До началото на войната фабриките на концерна са преоборудвани, за да произвеждат продукти, по-необходими за Вермахта. Серийното сглобяване на Volkswagen започва едва през 1945 г. под надзора на британската армия. Инженер Иван Хърст, след като се запознава с качеството на военното оборудване, произвеждано от Volkswagen, стигна до извода, че „бръмбара“ ще се радва на огромна популярност извън Германия.

Вярно е, че комисията от водещите британски производители на автомобили, които разгледаха автомобила, не харесаха твърде шумния двигател и „грозния“ външен вид. Беше заявено, че автомобилът няма да се хареса на мнозинството и е направен извода, че търговското производство е нерентабилно. Но бизнесмените много лошо сбъркаха. Благодарение на рекламната кампания под лозунга „Не мисли много“ „бръмбара“ спечели сърцата на милиони шофьори по целия свят и производството се увеличи драстично.

През 1960-те години „бръмбара“ се превръща в най-продаваната чуждестранна кола в САЩ. Произведен е в различни модификации, например с мек кабриолет, той също е в основата на много други модели. През 1972 г. броят на продадените коли надхвърля 15 млн. и по този показател „бръмбара“ изпреварва Ford Model T. Последната кола, идентична на тази, произведена през 1945 г., слиза от конвейра в Мексико през 2003 г. със сериен номер 21 529 464. А през 2018 г. Volkswagen обяви окончателното прекратяване на производството на легендарния „бръмбар“.

Виж още:Кораб на Хитлер крие ограбеното от Кехлибарената стаяСветът може би е на крачка от разбулването на 75-годишната мистерия около изчезването на Кехлибарена…Oct 17 2020skafeto.com

Родната къща на Хитлер става полицейски участъкМинистерството на вътрешните работи на Австрия разпространи съобщение, в което се казва, че в роднат…Nov 20 2019skafeto.com


loading...