Хитлер часовник

Дали бихме си купили вещ, принадлежала на Хитлер? Хмм, бихме се поколебали поради няколко причини. Все пак, нацисткият лидер, управлявал Германия от 1933 г. до 1945 г., е обвиняван в геноцид на милиони и виновен за разпалването на Втората световна война довела до края на европейския доминитет в западното полукълбо.

Но пък има и хора, които определено не биха пропуснали възможността да се сдобият с притежания на фюрера, ако искате дори чисто с инвестиционна цел поради постоянното поскъпване на антиките.

И действително – анонимен купувач се е сдобил с часовник, който по всяка вероятност е принадлежал именно на нацисткия лидер Адолф Хитлер. Дано новият собственик на предмета не е бил подведен, защото все пак, се е разделил с цял милион и сто хиляди долара, за да придобие историческата вещ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fact-towry (@ujjwalkhabar)

Точно така – срещу тази сума по време на търг в САЩ той е купил часовника „Huber“, чиято каса е прочутия дизайн Reverso на швейцарската компания Jaeger LeCoultre, (вероятно доставена само за брандиране под марката Huber) направен първоначално по заявка за британските офицери, играещи на поло в Индия през 30-те години на миналия век (касата се завърта от към гърба, за да се предпази неговото стъкло от счупване). Смята се, че е бил подарен на рожден ден на Хитлер през 1933 г. – годината, в която става канцлер на Германия. Доказателство, че това действително се е случило, са свастиката и инициалите АН, които са гравирани върху подаръка.

Освен защото е скъпа, сделката с часовника привлича внимание и заради дръзката реакция на еврейската общност към нея. Нейните лидери са осъдили търга още преди продажбата на часовника. 34-ма от тях са подписали отворено писмо, в което са я описали като „отвратителна“ и призовават и други предмети, свързани с Хитлер и евреите, да бъдат премахнати от предложенията за следващи търгове.

Въпреки негативното мнение, от аукционната къща Alexander Historical Auctions имат оправдание за действието си. Според тях целта е да бъде запазена историята. И освен това, ако тя се унищожи, няма доказателство за случилото се, пише BBC.


loading...