хормоните на щастието

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Хормоните на щастието са няколко и имат за цел да стимулират доброто ни настроение и чувството ни на удовлетворение. Производството им може да бъде провокирано от различни фактори, но въпреки това за тях се знае твърде малко. Добре е да сме запознати с действието и особеностите им, за да можем да се възползваме от свойствата им.

Щастието зависи от хормоните в организма ни. Когато сме щастливи, сме уверени, привлекателни, здрави и общителни. В състояние на радост и удоволствие по-малко се дразним и по-адекватно анализираме текущите ситуации, пишат от actualno.com. Много хора знаят, че настроението ни зависи от хормоните. Знаете ли кои са хормоните на щастието? Хормоните, които се грижат за нашето добро състояние. Те са допамин, окситоцин, ендорфин, серотонин … Как хормоните на щастието влияят на тялото ни От гледна точка на науката, доброто настроение е резултат от правилни химични реакции. Осигурете си „хормони на щастието“.

Те ще благоприятстват умствения и физически комфорт, създават усещане за удоволствия. Те са в основата на всяка мисъл и емоция. Човешкото тяло произвежда 6 различни хормона на щастието. Те са: допамин, ендорфини, серотонин, окситоцин, норепинефрин, фенетиламин. Ето, как влияят на тялото ни: Серотонинът участва в централната нервна система и засяга усещането за болка, сън и сексуален живот, както и емоционални състояния. Когато дните станат по-дълги и светли, серотонинът подобрява настроението ни и поема контрола. В зимата сме по-засегнати от хормона мелатонин, който ни осигурява добър сън.

Серотонинът е хормон, свързан със сезонните ритми. Производството му зависи от продължителността на дневната светлина. Ползите от серотонина: този хормон е отговорен за емоционалната стабилност и добро настроение. Той не дава възможност да се мотивира и да „скача“ на настроението ни. С адекватното производство на серотонин, умствените и умствените способности се подобряват. Напротив, при недостиг на хормон спада настроението, се появява инхибиране, забиване на дреболии и празни действия, депресия. При критични психоемоционални състояния липсата на серотонин може дори да доведе до самоубийство. Психологическите проблеми се отразяват на физическото здраве.

Намалява производството на хормони от продължителна липса на слънце. Ето защо в страни като Великобритания и Дания, където има малко слънце, депресивните условия са по-често срещани при хората. Липсата на хормон се компенсира от факта, че в тези страни периодите на ваканция са 2 пъти годишно, така че хората по-често да пътуват до слънчеви страни и да компенсират нуждата от серотонин. Увеличава производството на хормони: серотонинът се намира в храни, съдържащи протеини: яйца, риба, телешко и говеждо месо, агнешко, свинско, ядки, бобови растения (боб, грах, соя) и тъмен шоколад. Беше отбелязано също, че повишава нивото на серотонинов доматен сок. Той е нискокалоричен, но е препоръчително да не прекалявате с него, тъй като високата консумация на доматен сок влияе негативно на бъбреците.

Ако консумирате всички горепосочени храни, но всички рано усещате някакъв дисонанс в емоционално състояние, обърнете внимание на състоянието на тялото си. Хроничните заболявания в стомашно-чревния тракт, могат да повлияят на абсорбцията на основни вещества и производството на хормони. В онези сезони, когато има малко слънце, можете да увеличите нивото на серотонин в тялото, като за известно време сте заминали за топла слънчева страна. Един от признаците на липса на серотонин може да е постоянно желание да се яде нещо сладко, особено брашно: сладкиши, пайове, сладкиши. Това обяснява и факта, че при стрес и хронична умора искате да хапнете някои „вкуснотии“. Тези продукти, въпреки че повишават нивото на серотонин, но не за дълго. Освен това, ако постоянно се поглезите с „сладкиши“, можете да „направите“ още по-голяма депресия, свързана с наднорменото тегло.

Допаминът е най-важният невротрансмитер, отговорен за чувствата на удоволствие, еуфория и релаксация. Неговата задача е да регулира работата на вътрешните органи и да предава импулси към мускулите. В комбинация с чист въздух и движение, той, заедно със серотонин и адреналин, образува прекрасна комбинация от жизненост и настроение. Допаминът се произвежда по време на секс, хранене и дори прием на лекарства, но оргазмът е най-мощният източник на този хормон. Допаминът е хормон на радостта и удоволствието, нарича се още хормонът на мотивацията. Той е и антагонист на пролактина – хормона на стреса, нервността. Ползите от хормона: допаминът се произвежда като „възнаграждение“ за извършеното действие: чувстваме прилив на сила, удоволствие от направеното.

Следователно този хормон се свързва с мотивацията. Той ни тласка към постижения, подвизи, към нови интересни неща. Увеличава производството на хормони: допаминът се произвежда директно от хипофизата, така че производството му не е свързано с консумацията на продукти. Голямо количество допамин се произвежда при редовен секс. Също така този хормон се свързва с това, което обичате, хобита, спортуването. Производството на този хормон се стимулира дори със спомени за някои приятни неща, ситуации, сексуални сцени. И трите вида хормони са взаимосвързани. Всички дават състояние на щастие, радост, удоволствие. За правилното производство на всички тези хормони е препоръчително да се спазва адекватна физическа активност, ежедневие, да се разхождате много на чист въздух, да правите секс (за любов и удоволствие), да се храните рационално, да правите това, което обичате.

Норепинефринът се произвежда от допамин с участието на ензим. Интензивно се синтезира в ситуации на психически стрес или висока физическа активност, както и при слушане на добра музика и ядене на любимата ви храна. Този хормон повишава концентрацията и бдителността, грижи се за тонуса и енергията и повишава мотивацията. Ендорфините действат като естествено облекчаващо болката и се екстрадират най-интензивно при тежки наранявания. Този хормон притъпява болката и кара тялото да се опиянява. Той, също така регулира глада, настроението и производството на полови хормони. Ендорфините също се произвеждат по време на интензивни спортове. Те облекчават симптомите на умора и спортистите получават така наречения „втори вятър“. Ендорфините са може би най-известните хормони на щастието и удоволствието.

Ползите от ендорфините: тези хормони правят живота ни по-забавен, по-радостен, поддържат в настроение. При достатъчно количество ендорфини тревожността изчезва, стресът намалява, болката се притъпява, регулира се кръвното налягане и умствените процеси се ускоряват. Ендорфините помагат в борбата с депресията, облекчават хроничната умора. Намалява производството на хормони: нерационално разпределение на работа и почивка, инфекциозни заболявания, слаб имунитет, физическо и емоционално изгаряне, психични разстройства. Увеличава производството на хормони: някои продукти стимулират производството на ендорфини: банани, шоколад, портокали, грозде, ягоди. Тези храни се препоръчва да бъдат включени в диетата ви.

Благодарение на тях нивото на хормоните се повишава за кратко време, така че е необходимо да се засили производството на хормони по други начини. Популяризира производството на ендорфини, в допълнение към продукти, физическа активност, престой в природата, секс (ако е в удоволствие). Учените единодушно определят фенетиламин като хормон на любовта. Възможно е да има както физически, така и психологически причини за появата му в тялото. Например, фенетиламин се произвежда по време на силови, продължителни тренировки. Той създава опияняващо усещане за щастие у спортистите. Но той е отговорен и за „бученето в стомаха“, сърцебиенето, което усещаме при влюбване. Окситоцинът е най-известен с влиянието си, върху връзката между родители и деца. Този хормон стимулира раждането и секрецията на мляко по време на кърмене. В допълнение, окситоцинът намалява стреса, страха и засилва чувството за благополучие. Той повишава способността ни да се поставим на мястото на друг. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:7 ефективни начина да снижим тревогатаТревогата е чувство, което всеки от нас е изпитвал в даден момент от живота си. Проблем се появява т…Dec 6 2019skafeto.comДължината на пръстите издава се*суалносттаДължината на пръстите на всеки от нас е различна. Някои хора имат по-дълги и тънки пръсти, докато др…Dec 5 2019skafeto.com