Pexels

Изкуството е неизменна част от битието ни. България е родина на много талантливи артисти, които са прославили страната ни по цял свят с таланта си. Художниците, които сме включили в този списък, не само са уникални със своя талант, те са и достойни представители на българската нация. Точно поради тази причина всеки един от нас трябва да знае за тях, тяхното дело и заслуги в изобразителното изкуство.
Полицията залови крадците на картини на Владимир Димитров – МайстораДвама мъже са били задържани във връзка с кражбата на 15 картини на Владимир Димитров – Майстора и Д…Jan 7 2019skafeto.com

Владимир Димитров – Майстора (1882 – 1960)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
Майстора на жп линията между селата Копиловци и Шишковци, Кюстендилско | Източник: Wikipedia

Той е несъмнено сред художниците на всички времена, с отличителен стил, който повечето българи могат лесно да разпознаят. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Най-известните му творби са посветени на селския живот и красотата на българските жени. Той е пътувал от село на село в търсене на следващия си модел, като винаги поставял композицията близо до природата.

Коя е най-скъпо продадената картина в историята?Време е за изкуство и то не какво да е, а много ценено изкуство! Още от ранни времена хората по цели…Jul 19 2019skafeto.com

Златю Бояджиев (1903 – 1976)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
galleryloran.com

Талантлив български художник, известен със своите портрети и пейзажи. Считан е за един от най-самобитните български художници на ХХ век. Неговото творчество обхваща два основни периода. Първият период се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. При втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност.

Христо Явашев – Кристо (1935 – 2009)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
Fashion Inside

Той е съвременен американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Работата му се смята за противоречива, но винаги е твърдял, че единственото значение, което има, е да видиш познатата си среда по нов начин. Последният му проект беше изграждането на временни плаващи пристани в езерото Изео близо до Бергамо, Италия.

Васка Емануилова (1905 – 1985)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
bnr.bg

Тя е една от първите жени, оставили значителна следа в българското скулптурно общество. Работи предимно с бронз, теракот и гипс, създавайки много портрети на известни хора от своето време. Няколко месеца преди смъртта си тя дарява 90 свои творби на Софийската градска художествена галерия. Несъмнено тя е оставила голяма следа сред гилдията на художниците и артистите в България.

Захари Зограф (1810 – 1853)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
Wikipedia

Той е български художник и иконописец виден представител на Самоковската художествена школа. Той е един от българските художници с най-голямо творчество. Захари Зограф е сред художниците, които внасят битови елементи в своите стенописи. Той работи повече стенописи. Най-известните му творби са в Бачковския манастир (параклиса и църквата „Св. Никола“), църквата на Рилския манастир, Троянския манастир и Преображенския манастир.

Дечко Узунов (1899 – 1986)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
news.bg

Е талантлив художник, илюстратор, графичен художник, дизайнер на книги и монументален художник, който създава интериора на много сгради в София и в цялата страна. Творбите му включват Националната опера, Народният театър и Националният дворец на културата. Той е бил учител на едни от най-добрите художници на следващото поколение. Има две къщи, посветени на живота и изкуството на Дечко Узунов, една в София и една в родния му град Казанлък.

Доньо Донев (1929 – 2007)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
Go Guide

Художник, който е обичан от няколко поколения българи заради своите забавни и запомнящи се карикатури, като най-известните сред тях са „Тримата глупаци“ и „Умно село“. Неговото остроумие и умни идеи станаха емблематични за миловидна критика на особеностите на българското общество.

Ненко Балкански (1907 – 1977)

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордее
ARTday.bg

Той е художник и график от град Казанлък, сърцето на Розовата долина. Къщата му е превърната в музей след смъртта му, докато съпругата му дари повече от 1500 негови произведения на изкуството на Казанлъшката художествена галерия.

Притча за мъдростта на един художникИнтересна притча за мъдростта на един художник от highviewart.com:Отдавна живял прочут художник. Б…May 27 2019skafeto.com


loading...