Любопитно

Червените панди не са това, което са. Вижте непознати истини за сладурите

Червените панди не са това, което са. Вижте непознати истини за сладурите

Сигурно малко читатели са се интересували за тези сладури, но историята около тях е повече от интересна. Освен слабостта си към бамбука, застрашените червени панди нямат много общо с техните черно-бели съименници, съобщава Дойче Веле. Те могат да изглеждат също толкова сладки и пухкави, но въпросът е дали червени панди наистина са панди?

Защо е “панда” ?
Червените панди не споделят много физически особености с гигантската класическа панда, а външният им вид е по-вероятно да се сравни с този на миеща мечка или котка. Всъщност първото публикувано описание на животното го нарича „Ailurus fulgens“, което се превежда на нещо като „червена блестяща котка“. От класификаторна гледна точка обаче, те са част от своето уникално семейство: Ailuridae.

Коя е първа – червената или гигантската панда?
Френският зоолог Фредерик Кувие за първи път описва червената панда в своя дневник през 1825 г., почти половин век, преди да се открият за първи път черно-белите мечки. Защо и как тези два вида са наречени точно панди, не е ясно, но някои твърдения предполагат, че името е извлечено от „nigalya ponya“ – стар непалски термин за животни ядящи бамбук.

Храна за панди
Бамбукът е ястие както на червената, така и на гигантската панда. Толкова, че те имат удължени кости на китката с функции, подобни на палец, които им помагат да свалят кората на стеблата. Червената панда, която трябва да консумира 30% от телесната си маса всеки ден, обаче консумира също големи насекоми, плодове, яйца, кора и цветя. Бременните женски понякога разнообразяват, като включват гущери, птици или гризачи.

Майчин инстинкт
Червените панди са склонни да бъдат самотни животни, освен по време на размножителния период, който започва в края на есента. След четиримесечен период на бременност женската обикновено ражда между една и четири рожби. През първите си дни, малките получават цялото й внимание. На 3 месеца те променят цвета си и започват да хапват бамбук.

Разпускане
Когато не търсят бамбук, червените панди прекарват по-голямата част от времето си над земята, премествайки се от дърво на дърво с голяма гъвкавост. Те са склонни да заспиват често по клонове като начин за запазване на енергията. Естественият им хабитат е в залесените планински райони на Непал, Северен Мианмар и централен Китай.

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Администрацията на президента се включва в инициативата Европейски дни на наследството – 2018 г. и…
error: Съдържанието е защитено!