черна дупка със среден размер

Много рядък вид черна дупка със среден размер са открили австралийски учени чрез нов метод, съобщава сп. „Нейчър астронъми“.

„Това е първото доказателство за съществуването на черна дупка със среден размер с подобна маса, равняваща се на тази на 55 000 слънца“, казва Джеймс Пейнтър, докторант от университета на Мелбърн. Ако откритието бъде потвърдено, то ще запълни празнота, която озадачава учените във физиката на черните дупки. Въпросният обект концентрира материята си с такава плътност, че не позволява дори на светлината да се изплъзне от гравитационната му сила.

Към днешна дата са известни само две семейства, коренно различни по размер – миниатюрните черни дупки, образувани от колапса на звезди, чиято маса се равнява на до десет слънчеви, и свръхмасивните черни дупки в сърцето на всяка галактика, вариращи от милиони до милиарди слънчеви маси.

Учените си задават въпроса възможно ли е да има черни дупки с междинна маса и дали те играят роля във все още необяснимия генезис на своите свръхмасивни сродници.

Авторите на изследването отбелязват, че доказателствата за тяхното съществуване се натрупват през последните няколко години. През септември миналата година беше съобщено за съществуването на „лека“ черна дупка, чиято маса се равнява на едва 145 слънчеви.

Австралийските учени са идентифицирали „своята“ много по-голяма черна дупка, анализирайки данни за изригвания на гама-лъчи. Тези изключително мощни светлинни проблясъци идват от събития като експлозии на масивни звезди. Един от тях, GRB 950830, прави забавна среща по пътя към нашата Земя, от мястото на своето излъчване, намиращо се на милиарди светлинни години.

Учените са записали светлинния му сигнал със своеобразно ехо, причинено от преминаването му в близост до черна дупка, която играе ролята на „гравитационна леща“, предаде БТА. Оказва се, че масата на черната дупка е толкова голяма, че деформира структурата на пространство-времето и изкривява пътя на светлината, преминаваща в близост до нея, удвояйки го.

Именно степента на това изместване е позволила да бъдат разкрити наличието на черна дупка и теоретичната й маса. „Смятаме, че в нашата галактика може да има 40 000 черни дупки със среден размер“, казва Рейчъл Уебстър от изследователския екип.