четенето
Pexels

Четенето не е демоде! Въпреки че в днешно време много малък процент от хората чете за удоволствие, то винаги ще бъде едно от най-ценните неща, създадени от човека. Представяме ви най-съществените причини заради които да не спирате да четете!

Развиваме мозъчните си клетки

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Проучванията сочат, че стимулирането на мозъка посредством четене може да забави (дори предотврати) процеса на развитие на Алцхаймер и Дименция. Това е така, защото когато държите мозъка си активен вие го предпазвате от пълна загуба на енергия. Също както всеки друг мускул в тялото, мозъкът има нужда от упражнение и натоварване, за да бъде силен и здрав. Реденето на пъзели и играенето на игри, като шах също стимулират мисловната дейност.

Любопитни факти за книгите, за които не сте и подозирали

Редуцираме нивата на стрес в организма

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Без значение на какъв стрес сте подложени на работното място, във вашите лични взаимоотношения или в средите на многото други проблеми, които срещате във вашето ежедневие, четенето на интересна история би ви помогнало да се изключите от реалността. Добре написаната книга може да ви изпрати в едно различно измерение. Една интригуваща статия би могла да прикове вашето внимание. Така ще можете да изпуснете парата и да се успокоите.

Обогатяваме общата култура и речниковия си запас

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Всичко, което прочитате налива знание и информация във вашия мозък, която би могла да ви бъде полезна. Колкото повече познание имате за света, толкова по-добре екипирани ще бъдете в борбата срещу всяка пречка, която ще се изправи на пътя ви.

Помнете, независимо от трудността на ситуацията, в която сте изпаднали, независимо от възможността да изгубите своята работа, вещи, пари или дори здравето си – познанието не може да ви бъде отнето. Вие го притежавате.

Колкото повече четете,  толкова повече начини да се изразите пред света се разкриват пред вас. Да бъдеш ясен, разбираем и начетен са предимства, които могат да ви помогнат във всяка професия . Осъзнаването, че можете да вибрирате на една друга честота, да внасяте смисъл в своите думи, изричайки ги със самочувствие, ще повишат вашата самооценка. Начетените и ерудирани хора, с познание по повече теми, получават повишение по-бързо (и по-често) от тези, които притежават бедни речници и липса на познание по литературните, научните и глобални въпроси.

„Книги за смет“: Инициативата, която подарява книгиНа 11 и 12 май за 7-а поредна година в пет български града ще се проведе инициативата „Книги за смет…May 1 2019skafeto.com

Четенето на книги е важно и за научаването на нови езици, защото сблъсква читателя с нови думи, използвани в контекст, даващ му обяснение за значението им.

Работим върху усъвършенстване на паметта

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Когато четете книга, вие помните имена на герои, тяхната история, амбиция и недостатъци, заедно с многото други допълнения в целия сюжет. Това е много информация, която човешкия мозък умее да запомня с лекота. Всеки спомен, който създадете развива нови нервни връзки във вашия мозък и засилва съществуващите такива. Това подпомага краткотрайната памет и предотвратява променливостта в настроенията ви.

Развиваме аналитичен начин на мислене

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Случвало ли ви се е да четете роман със загадка, и да решите мистерията преди да завършите книгата? Ако отговорът ви е да, вие сте използвали критичното и аналитичното си мислене. Благодарение на детайлите, които знаете или сте открили, докато четете историята, разказана в романа, вие сте достигнали до отговора на всички загадки, преди той да бъде изваден наяве. Същото умение да анализирате детайлите би ви помогнало да разберете сюжета, да определите дали е добре написан и дали персонажите са добре развити.  В случай, че ви се наложи да коментирате книгата с други, ще можете да изразите мнението си ясно, защото сте имали времето да осмислите нещата изцяло.

Подобряваме фокуса и способността за концентрация

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

В нашият технологичен свят, вниманието е разпръснато в много посоки едновременно. Ако разгледате десет минути от ежедневието на един средностатистически човек, вниманието му се разлива в поставената работна задача, и-мейл пощата, чатенето с приятели във социалните мрежи, проверяването на Фейсбук, и социализирането с колегите му. Това предизвиква покачване на стресовите нива и намаляването на продуктивността.

Когато четете книга, вниманието ви е насочено към историята, останалата част от света се изключва, и имате възможността прецизно да абсорбирате детайлите от написаното. Опитайте се да почетете 15-20 минути преди работа (например, докато пътувате към работното си място) и ще бъдете изненадани колко по-фокусирани ще бъдете в офиса.

Развиваме творческо мислене и нов подход към различни ситуации

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

Това върви ръка за ръка с обогатяването на речника – достъпът до добре написан материал има значим ефект върху вашето умение да пишете. Ще откриете нови стилове на писане от достъпът до нови автори, които ще повлияят на произведенията ви. Писателите се учат на писане, чрез четене на чужди произведения. По същия начин музикантите биват повлияни един от друг, а пък художниците използват техники, на майстори в тяхната сфера.

Забавяме темпото и успокояваме всичко вътре в нас

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.
Pexels

В допълнение на спокойствието, което добивате когато четете книга, темата, която четете може да доведе вътрешен мир във вас. Четенето на смислени текстове може да намали кръвното ви налягане и да донесе чувство на спокойствие. Научно доказано е, че четенето влияе и на проблеми с настроенията и психични заболявания.

Книгите са неограничен ресурс

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.

Има безкрайно много книги и цял живот няма да ни стигне да прочетем всички. Цицерон е казал, че за всеки човек има около 6-7 книги, които са му напълни достатъчни да открие себе си, но за да разбере кои са те, трябва да прочете 18000 тома. Наслаждавайте се на това безкрайно богатство, което словото ни дава, защото това е едно от малкото човешки творения, които се създават за другите и техен обект не е човешкия егоцентризъм, който разрушава всичко.

Бягство от реалността

Четенето не е демоде, словото е безкрайно богатство! Вижте защо.

Въпреки, че много от нас обичат да си купуват книги, за да подчертават любими цитати или да отбелязват цели пасажи, те могат да бъдат и доста скъпи. В такъв случай можете да се възползвате от някоя библиотека, гмуркайки се в необятния свят на безплатна литература. Библиотеките имат книги на всякаква тематика и често получават нови заглавия, така, че никога няма да останете без четиво под ръка.

Съвременни български автори достойни наследници на Вазовото поколениеКласическата българска литература започва от Вазовото поколение и се изучава от малки и големи в учи…Jul 1 2019skafeto.com