уникални места в българия
Снимка: Христо Свинаров - slowlight.bg

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Страната ни притежава страхотна и уникална природа и история. Тя е толкова богата на природни и исторически забележителности, че е трудно да познаваме абсолютно всяка една от тях. Ето защо ще ви разкажем за четири уникални места в България, които не са сред най-посещаваните. На около 15 километра от Враца се намира природното чудо Божи мост, известен още и като Жабокрек (снимка №1).

Това е естествен скален мост с височина 20 метра и широчина 25 метра. Тунелът е с дължина 10 метра. През лятото реката, която минава под моста, пресъхва и остават малки езерца, пълни с жаби. Оттам идва и наименованието Жабокрек. Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.

Заслонът Орлово гнездо (снимка №2) се намира на скалите на 300 метра над река Искър в близост до Лакатник. Закрепена е с метални пръти и до нея се стига само с професионална алпинистка екипировка. Заслонът е създаден от четирима катерачи през 1938 година,  днес е част от природен парк „Врачански Балкан“.Чудо! Вижте 5-те най-лековити места в БългарияИма ли в България мистични места, където може да получим изцеление? Или да сбъднем желанията и мечти…Mar 9 2017skafeto.com

Ковачевското кале (снимка №3) е късноримска крепост. Намира се близо до град Попово. Построено през IV век. Крепостната стена е имала 17 кули и две порти. Разполагала е и с водопровод.

Последната забележителност е Потопената църква на язовир Жребчево (снимка №4). Всяка година от язовира изплува църквата „Свети Иван Рилски“. Преди 50 години се взима решение да се разшири язовирът и две села – Запалня и Долни Паничарево, буквално са потопени под вода. Църквата е единственият спомен от тях.

Ежегодно църквата е наполовина под вода напролет, а в края на лятото вече почти е погълната от язовира. Заради опасността от разрушаване на храма в момента се събират средства за укрепването му.Чудодеен извор лекува и спасява от зли очи! Все повече българи ходят до него на Спасов ден, когато…Извор с чудодейна вода в североизточна България лекува болести. Заради целителната способност на вод…May 22 2017skafeto.com


loading...