Че Гевара Левски

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (14 юни 1928 г. – 9 октомври 1967 г.), известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или само Че, е аржентински политик, поет и революционер. Той е роден в сравнително заможно семейство от ирландско-испански аристократичен произход. Израства в среда с леви политически убеждения. Завършва медицина в Буенос Айрес, но почти не практикува, защото отдава живота си на революционната борба.

Тежките пристъпи на астма от ранно детство го принуждават да спазва диета и да бъде подлаган на различни медицински лечения. В същото време болестта го „научава“ на дисциплина и самоконтрол. От малък се отличава със свободен и бунтарски дух, и води дълги дискусии с учителите и родителите си.

На 17-годишна възраст проявява интерес към философията, дори започва да съставя свой философски речник. Предприема няколко пътешествия из Централна и Южна Америка. Става свидетел на неправдата и бедността, и стига до извода, че единственият изход за разрешаване на проблема със социалното неравенство е въоръжената революционна борба.

Любопитен е фактът, че великият латиноамерикански революционер и борец срещу американския колониализъм Че Гевара е бил голям почитател и следовник на българския национален герой Васил Левски. Той е изучавал революционното му дело и е цитирал негови мисли пред съратниците си.

Че Гевара почитал завета на Васил Левски

Васил Левски: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си!“

Че Гевара: „Ако аз загубя, това не означава, че не е трябвало, тази кауза да победи.“

 

Васил Левски: „Чисто народният човек се бори, докато може … Ако не сполучи …, трябва да умре в народната си работа.“

Че Гевара: „По време на революция човек или побеждава, или загива.“

 

Васил Левски: „Ще ида у други поробени народи, да правя това, което правя тук сега.“

Ернесто Гевара, наричан по-често Че Гевара или Ел Че, е убит на 9 октомври 1967 г. в боливийското селце Ла Игера близо до Валегранде. След смъртта му в Латинска Америка започват да го боготворят. Днес е кумир на милиони, но остава противоречива фигура в историята.

Че Гевара почитал завета на Васил Левски
След смъртта му, у него е намерен портрет на Васил Левски

За едни е символ на борбата за социално равенство, бунтар и революционер-романтик, а за други – просто комунист. През 1999 г. американското списание “Тайм” определя Ернесто Гевара като един от символите на ХХ век.

За много хора Че е символ на непрестанното противопоставяне срещу народните потисници в страните от Латинска Америка и Африка, и на борбата за социално равенство. Наричат го „последният революционер романтик“.

Името му е станало синоним на бунтарски и революционен дух. Паметно е неговото пълно отхвърляне на охолството, осигурено му от политическата му позиция в следреволюционна Куба, в полза на преследване на идеала за промяна на начина, по който се управляват държавите не само в Латинска Америка, но и в целия свят.

Че Гевара може да се нарече последният революционер от поколението революционери, който е предпочел да рискува всичко и да загине за идеалите си, вместо да се задоволи със своето лично щастие и благоденствие.

Приживе Че Гевара печели симпатиите дори и на представители на „капиталистическия лагер“. Ето какво пише за него в доклад на британското външно министерство за най-влиятелните личности в Куба от 1967 г.:

Той е способен и трудолюбив човек и е може би най-компетентният и най-трезво мислещият в управляващите среди. Този брадат аржентинец с характерната му военна униформа и ирландски чар предизвиква съществено впечатление у много жени и мъже.


loading...