Монголската империя е основана от Чингис хан и бе една от най-големите империи в историята. Поради бързото си разрастване и липса на стриктни традиции и правила за наследяване на трона, империята се разпада след по-малко от 160 години съществуване.

Между 1206г. и 1368г. една неясна група централноазиатски номади изниква в равнините и се създава една от най-големите империи в света – Монголската империя. Водени от техния „океански водач“ Чингис хан (Chinggis Khan), монголците ще владеят територия на площ над 24 000 000 квадратни километра от Евразия. Постигат всичко това на гърбовете на здравите си малки коне.

Монголската империя е пълна с вътрешни вълнения и гражданска война, въпреки че управлението остава тясно свързано с първоначалната кръвна линия на хана. И все пак империята успява да продължи да се разраства близо 160 години преди упадъка си, запазвайки властта в Монголия до края на 1600 година.

 

Ранната монголска империя

Времето преди 1206г. един местен племенен вожд на име Темуджин искал просто да осигури оцеляването на малката си група. Малко по-късно „курилтай“ (общо събрание на монголски или тюркски кланове) го провъзгласяват за лидер на всичките племена. Така се ражда Чингис хан и Монголската империя.

Неговата харизма и иновации в правосъдието и организацията му дават инструментите за разширяване на империята си със завидно темпо. Скоро той се насочва срещу съседните народи Юрхен и Тангут в Северен Китай.

Въпреки това не изглежда да има амбициите да завладява света. Но през 1218г. се случва нещо изненадващо – Шахът на Хорезъм конфискува търговските стоки на монголската делегация и екзекутира монголските посланици.

Преглед на Културната революция в КитайКултурната революция в Китай се случва между 1966г. и 1976г. През този период младите хора в странат…Nov 29 2019skafeto.com

Ядосани от тази обида от владетеля на сегашния Иран, Туркменистан и Узбекистан, Монголската империя, водена от Чингис хан, ускорява на запад, елиминирайки всякаква съпротива. Тъй като монголците са номадски племена, традиционно водят бързи битки.

Въпреки това имат богат опит и владеят различни техники за обсаждане на големи градове. Те са придобити главно по време на нападенията си срещу Северен Китай. Тези умения им помагат изключително много по време на цялата си кампания в Централна Азия и Близкия изток.

Тези градове, които доброволно отворят портите си, остават пощадени. Всеки град, който откаже да се предаде, след превземането му, монголците убиват по-голямата част от жителите в него.

При Чингис хан монголската империя се разраства и обхваща Централна Азия, части от Близкия изток, а на изток стига границите на Корейския полуостров. Сърцевините на Индия и Китай, заедно с корейското кралство Корьо, обаче, остават непревзети към този момент.

През 1227г. Чингис хан умира, оставяйки империята си разделена на четири ханства, които ще бъдат управлявани от неговите синове и внуци. Това са ханството на Златната Орда в Русия и Източна Европа, Илханатът в Близкия изток, Чагатайското ханство в Централна Азия и Ханството на Великия хан в Монголия, Китай и Източна Азия.

След Чингис хан

През 1229г. „курилтай“ избира Угедей, третия син на Чингис хан, за свой наследник. Новият велик хан продължава разширяването на територията на монголската империя във всички посоки. В същото време създава нова столица: Каракорум.

Биографията на Мао Дзъдун – бащата на съвременния КитайМао Дзъдун – (26.12.1893г. – 09.09.1976г.), бащата на съвременния Китай, не се помни само с въздейст…Nov 25 2019skafeto.com

В Източна Азия през 1234г. от власт пада северната династия Джин в Китай, която е етнически Юрхен. Южната династия Сон обаче оцелява. Ордите на Угедей хан през това време водят войни в Източна Европа.

Чингис хан и монголската империя
Въпреки че Чингис хан основава Монголската империя и поставя силно начало, неговите синове и внуци не спират да разширяват влиянието и владението на империята.

Успяват да завладеят градовете-държави и княжества Рус (сегашна Русия, Украйна и Беларус), включително и големият град Киев. На юг монголците превземат Персия, Грузия и Армения до 1240г.

През 1241г. Угедей хан умира, като временно спира инерцията на монголците в техните завоевания на Европа и Близкия изток. Заповедта на Бату хан бе да се атакува Виена, когато научава новината за смъртта на Угедей хан. Това разколебава водача.

По-голямата част от членовете на монголското благородническо семейство се нареждат след Гуюк Хан, син на Угедей хан. Въпреки това чичо му, Бату хан, отказва да свика „курилтай“ за провъзгласяването на следващия лидер. Повече от четири години великата Монголска империя остава без „велик“ хан.

 

Ограничаване на гражданската война

Накрая, през 1246г. Бату хан се съгласява на избора на Гуюк хан, своя племеник, за новия лидер. Взема това решение в опит да се предотврати предстоящата гражданска война, която би разклатила основите на империята.

Официалният избор на Гуюк Хан означава, че монголската военна машина може отново да бъде пусната в експлоатация.
Някои по-рано завладени народи се възползваха от възможността да се освободят от монголския контрол, докато империята бе без водач.
Убийците или „хашшашините“ (или хашишини) от Персия например отказват да признаят Гуюк хан за владетел на техните земи.

Шогунатът Токугава на ЯпонияШогунатът Токугава на Япония определя съвременната история на страната, като концентрира властта в р…Nov 27 2019skafeto.com

Само две години по-късно, през 1248г., Гуюк хан умира или от алкохолизъм, или от отравяне, в зависимост от това в кой източник вярваме. За пореден път императорското семейство трябва да избере наследник измежду всички синове и внуци на Чингис хан и да постигне консенсус в цялата им разпростираща се империя.

Отново със забавяне, „курилтай“ от 1251г. официално избира за нов лидер Монгке хан, внук на Чингис и син на Толуй.

По-скоро бюрократ, в сравнение със своите предшественици, Монгке Хан премахва много свои братовчеди и техни привърженици от правителството. Чрез тези действия новият лидер цели да консолидира собствената си власт и реформира данъчната система. Той също така извършва преброяване в рамките на империята между 1252г. и 1258г.

Въпреки това при Монгке хан монголците продължават разширяването си в Близкия изток, като в същото време се опитват да превземат и китайската династия Сон.

Монгке хан умира през 1259г., докато води кампания срещу династия Сон и още веднъж монголската империя се нуждае спешно от нов лидер.

Докато имперското семейство обсъжда приемствеността, войските на Хулагу хан, които смазаха „хашшашините“ и разграбиха столицата на мюсюлманския халиф в Багдад, срещат поражение в ръцете на египетските „мамлюци“ в „битката при Айн Джалут“.

Монголците никога след това не подновяват експанзионния си стремеж на запад.

 

Гражданската война и възходът на Кубилай хан

Този път монголската империя се спуска в гражданска война. Един от внуците на Чингис хан, Кубилай хан, успява да вземе властта. Той побеждава братовчед си Арик Боке през 1264г. след упорита война и завзема контрола на империята.

През 1271г. великият хан основава династията Юен в Китай и решително тръгва към окончателното отстраняване на китайската династия Сон.

Последният император на Сон се предава през 1276г., отбелязвайки победата на Монголия над цял Китай. След продължителни битки и дипломатическо влияние Корея е принудена да стане васал на династия Юен, създадена и управлявана от монголците.

Кубилай хан оставя управлението на западната част от своето царство в ръцете на своите роднини, а самият той се съсредоточава върху експанзията в Източна Азия. Той атакува Бирма, Анам (северен Виетнам), Чампа (южен Виетнам) и полуостров Сахалин. Всички те накрая са принудени също да станат васали на монголската династия в Китай.

Чингис хан и монголската империя
В най-успешните си години Монголската империя е контролирала територия с площ над 24,000,000 квадратни километра.

Разпадът на династия Хан в КитайПадението на династия Хан (206г. пр.н.е. – 221г.) е спънка по пътя на цивилизационното развитие на К…Nov 27 2019skafeto.com

Въпреки това, скъпите му кампании в Япония както през 1274г. и 1281г., така и в Ява (днешна Индонезия) през 1293г. претърпяват фиаско.

Кубилай хан умира през 1294г., а управлението на династия Юан в Китай преминава, без „курултай“, в ръцете на Тимур хан, внук на Кубилай.
Това е ясен знак, че монголците все повече се „китайзират“.

При Илханатa в Бликия изток новият монголски водач Газан хан приема исляма. Избухва война между Чагатайското ханство в Централна Азия и Илханата, подкрепен от Юен.

През 1312г. владетелят на Златната Орда, хан Узбек, също мюсюлманин, възобновява монголските граждански войни.

До 1330-те монголската империя върви към разпад.

 

Разпадът на империята

През 1335г. монголците губят контрола над Персия. „Черната смърт“ преминава през Централна Азия по монголските търговски пътища, изтривайки от картата цели градове. През това време корейското кралство Корьо си връща управлвнието през 1350-те. През 1369г. Златната Орда губи Беларус и Украйна на запад.

Междувременно, Чагатайското ханство се разпада също, а местните военачалници съзряват възможността всеки да вземе парче територия, за да запълнят създалата се празнота.

Най-фаталното от всички събития е, че през 1368г. династията Юан губи управлението в Китай. Новата управляваща китайска династия се нарича Мин, създадена от основната етнически група в страната „хан“.

Потомците на Чингис Хан продължават да управляват в самата Монголия до 1635г., когато са победени от манджурите. Така една от най-големите империи в историята на света се разпада през 14-ти век след малко над 160 години съществуване.

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монетиАрхеологията винаги е пълна с изненади. Когато започне една разкопка, екипът никога не знае какъв ще…Nov 22 2019skafeto.com

loading...