чиновници и министри

Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 лв. Такъв ценоразпис звучи невероятно, в нормално столично заведение тристепенният обяд струва поне 30-40 лв. Но за чиновниците и министри, които обслужват ведомствените столове, хубав обяд от три ястия спокойно може да падне и под 7 лв.

Това показаха отговорите на министерствата на въпроси, зададени от 24 часа каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове. Повечето от тях се намират именно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.

Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се предлагат в стола на парламента. Кюфтето обаче вече нито е най-евтиното, нито е най-предпочитаното сред народните избраници, които вече похапват малко по-скъпи, но по-изтънчени храни, като кралски скариди и ориз с манатарки.

По-евтини от парламентарния бюфет обаче са повечето от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни служители. А понякога и не плащат, каквито обвинения отправи бившият депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански, по настоящем съветник на финансовия министър Росица Велкова, по адрес на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев. Докато бил министър на финансите, той ползвал стола във ведомството, без да си плаща храната, твърди Каримански.

Ресторантът, за който Василев е обвинен, че ползва без пари, носи името “Финансист”. Намира се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски”. Имотът е даден под наем, а наемателят се грижи за приготвянето и предоставянето на храната. Ресторантът е отворен както за служители, така и за обществено ползване, отговарят от Министерството на финансите.

В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички.

Служителите на финансовото министерство ползват 15% отстъпка. Тя важи и при сватбени тържества и семейни чествания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист” включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 – 5,70 лв.

Освен в собствените си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна” и се намира в хотел “Люлин” срещу сградата на правителството. В него не се допускат външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има характер на ведомствено осигуряване, което се осъществява от назначен щатен персонал на подчинение на управителя на комплекс “Бояна”.

Персоналът отговаря за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е поставена икономическа задача генериране на печалба от този вид дейност”, обясняват от Министерския съвет на въпроси, които “24 часа” изпрати по Закона за достъп до информация.

Комплексът работи с над 20 доставчика на хранителни продукти, като идеята е те да се осигурят на “възможно най-ниски доставни цени, предвид характера на този вид хранене (силно опростено меню, възможно най-евтино и при условия на самообслужване)”, твърдят от правителството.

Средствата за доставка на хранителни стоки не се отчитат като разход на бюджетни средства.

Правителственият стол работи всеки ден от 11 до 14 ч и цената на храната в него не се субсидира от бюджета на МС. Служителите заплащат доставните цени плюс “определена надценка”.

От Министерския съвет не уточниха размера на надценката, но в правителствения стол цената на зелената салата е 3,20 лв. за 150 г. Тараторът е 1 лв., а пилешката супа – 1,55 лв. Малко по-скъпа е яхнията от леща – 1,95 лв. за 150 гр.

Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло – те са по 4,30 лв. за 200 г.

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лв. А десертът шоколадов крем – 1,05 лв. Тоест меню от пилешка супа, шницел и кремче излиза 6,90 лв.

Веднъж седмично в менюто има и скара. Тя пък е по 0,55 лв. за кюфте или кебапче, а пък пилешкото филе – 3 лв.

“Агенцията за дипломатически имоти в страната” (АДИС) ЕООД е натоварена с приготвянето и доставянето на храна за външното ни министерство. Ведомството е едноличен собственик на капитала в дружеството.

“Между министъра на външните работи и управителя на АДИС ЕООД е сключен договор, според който дружеството приготвя и предлага топла и студена кухня срещу заплащане и доставя, и продава пакетирани хранителни стоки, бързи закуски, сандвичи, сладкарски изделия, плодове, топли и студени напитки на служителите и посетителите на МВнР на определените за това места”, обясняват от Външно. Всички тези дейности се извършват изцяло със средства и персонал на АДИС ЕООД. Министерството предоставя хранителения блок в сградата си и наличното в него кунхенско оборудване и инвентар, като не дължи възнаграждения на дружеството за извършване на дейностите в него.

Цените на храната в стола, който е отворен, както за служители, така и за посетители, пък не следва да надвишават с 20% доставната цена на закупените от АДИС стоки и вложените за приготвянето на готовата продукция хранителни продукти. Посоченият процент включва и 4% сервиз за осигуряване на чинии, купи, прибори, покривки и други от и за сметка на дружеството.

“Цената, която заплащат служителите на МВнР за всеки вид храна, предлагана в стола на ведомството, се определя на основата на индивидуална калкулация, изготвена на базата на количествата и конкретните ежедневни покупни цени на вложените продукти и материали”, посочват още от ведомството.

1,40 лв. плащат служителите в МВнР за таратор и 1,70 за супа от пиле и спанак, става ясно от меню за 9 ноември, предоставено от министерството.

По 1 лв. струват пък кюфтетата и кебапчетата. Гарнитурата от пържени картофи обаче е почти двойно по-скъпа – 1,95 лв. за 200 г. Зелева салата със същия грамаж е 1 лв. С една от най-високите цени в менюто пък е кавърма в омлет от пилешко месо – 4,90 лв. В този ден за десерт в МВнР пък се е предлагало кисело мляко. То е било 200 г. на цена от 0,80 лв.

Ведомствата в системата на регионалното министерство нямат служебни заведения за хранене с изключение на самото министерство. То се намира на последния етаж и след търг е отдадено под наем на външна фирма за срок от 5 г. Цените на храните и напитките в обекта не са субсидирани. Евтините постни ястия струват между 5 и 7 лв., ястията с месо са от 8 лв. нагоре. Много служители на министерството не го ползват, а отиват да обядват в някое от многобройните заведения около ведомството.

В пътната агенция, която е под шапката на министерството, пък никога не е имало заведение за хранене – всеки се храни, където намери в близост. Тя се намира на площад “Македония”. Същото важи и за ДНСК, което е на отсрещния ъгъл. В по-отдалечените от центъра ведомства, например толуправлението или строителния институт служителите обикновено си поръчват храна.

Само бюфет има пък в Министерството на образованието и науката. Той се намира на първия му етаж и още през 2018 г. е даден под наем след проведен търг с тайно наддаване, казват от министерството. Със заповед на министъра от 5 февруари 2018 г. за наемател е определен “Мирикъл 2018” ЕООД. Служителите на МОН не ползват отстъпка от цените на предлаганите храни и напитки в обекта.

Без ведомствени столове пък се оказват много от министерствата – сред тях са на социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването и др.

Скандалът: Асен Василев не плащал в стола, има фактури за 1208 лв.

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев не си е плащал сметките за обяд към стола на финансовото министерство. Това обвинение отправи бившият депутат от партията на Слави Трифонов, а сега съветник в Министерството на финансите Любомир Каримански, в края на октомври през ефира на Нова тв.

Неплатените сметки илюстрират отношението на Василев към държавните финанси, коментира тогава Каримански, като се закани да разкрие и какво си е поръчвал бившият министър.

До днес Василев не е коментирал обвиненията на Каримански. Не е известно и колко дължи, но според публично достъпна информация, за служебни обеди на министър Василев от ресторанта към МФ са издадени фактури за 1208 лв.

3 VIP нощувки на Боровец за Нова година с трапеза –
само 413 лв. в хотел на военните

Само 413 лв. на човек – толкова струват 3 нощувки във VIP апартамент със закуски и вечери, сред които празнична за Нова година, в един от хотелите на Министерството на отбраната в Боровец. Това става ясно от обявените на сайта на ведомството цени на почивните станции за празника.

Най-евтиният пакет за настаняване в хотел “Олимп” излиза 372 лв. Почти толкова пък е най-високата цена в почивната станция “Боровец” – 362 лв. за човек в апартамент. Стаите там са на цени от 334 до 350 лв. Тук обаче не се включва новогодишният куверт. Той струва 146 лв. за възрастен и 68 лв. за дете над 3 г.

360 лв. на човек излиза VIP апартаментът в хотел “Хармония” на Пампорово. Обикновеният апартамент там е на цена 348 лв., колкото пък е вип-ът в хотел “Флагман” в Св. Константин и Елена. В последния обаче кувертът отново се заплаща отделно – 120 лв. за възрастен и 65 лв. за дете. Новогодишни пакети за военните предлага и хотелът в Рибарица – от 300 лв. за стаи до 318 лв. за VIP апартамент.

От догодина военни и цивилни служители на МО и армията ще заплащат изцяло цената на продуктите, ако искат да се хранят в станциите и хотелите към него. Сега МО поема 65% от цената на нощувките и изхранването. Нова наредба обаче предвижда служителите да плащат 100% хранителните продукти, а министерството да поема само цената за приготвяне на ястията. То вече ще субсидира и само 35% от цената на нощувките.

Служителите на МО заплащат изцяло цените на храната в стола на ведомството. Изхранването се осигурява от министерството, като направените разходи се възстановяват напълно от това, което те плащат. Цените там се калкулират ежеседмично в зависимост от вида, количеството и стойността на хранителните продукти с включени процентни разходи за приготвяне и доставяне на храната (в т.ч. ток, топла и студена вода), става ясно от отговори на МО. Тараторът там струва 0,82 лв., а картофената крем супа – 0,85 лв. Пилешката пържола на скара е 4,49 лв., а свинската кавърма – 3,70 лв. От десертите например мляко с ориз е 0,72, пай с ябълки – 0,42 лв.

Депутатското кюфте демоде, но е по 1,28 лв.,
а гурме ризото с гъби е 2,62 лв. в парламента

Депутатското кюфте вече не е на мода в парламента. Ризото с имперски ориз и кралски скариди или пък с манатарки, солена торта с пуешко филе са част от новото гурме меню на депутатите.

Естествено, кюфтета продължава да има в менюто на депутатите, но вече не са ежедневие. Предлагат се за 1,28 лв. (при 73 грамаж).

Тези, които изберат да обядват в стола на парламента, вече могат да си вземат и пълнен патладжан с пушено филе и елда (350 г за 3,83 лв.), свинска пържола с топено сирене и гъби (250 г за 3,64 лв.), тиквички и гъби на скара (200 г за 2,35 лв.), пържен свински черен дроб със задушени картофи (300 г за 2,26 лв.), паеля с пилешко месо (300 г за 2,79 лв.), ризото с гъби и кашкавал (300 г за 2,62 лв.), панирани сиренца върху пюре от червена чушка (270 г за 3,96 лв.), прясно зеле с булгур на фурна (300 г за 1,38 лв.) и др.

Десертите също са разнообразни: грис халва със стафиди (120 г за 70 стотинки), орехова торта с мед и маскарпоне (150 г за 3,26 лв.), френска селска торта (150 г за 3,58 лв.), белгийска торта (100 г за 1,73 лв.) и др.

От няколко години насам дневното хранително меню за народните представители и служителите в парламента се изготвя по нови стандарти и е повече гурме, по-богато и разнообразно. Всеки ден в него са включени поне 4 вида салати, 3 вида супи и няколко предястия. Винаги има поне 3 вида месни основни ястия и още толкова вегетариански. Както и поне два вида десерт.

Храната се приготвя в специална кухня. Народното събрание има свой хранителен комплекс, който готви само за депутатите, сътрудниците, служителите и гостите на парламента. Той е второстепенен разпоредител с бюджета, става ясно от отговор на администрацията на НС по Закона за достъп до обществена информация. В кухнята се приготвят както основните ястия и салати, така и десертите. В нея работят общо 10 души, в това число готвачи, сладкари, домакин и общ работник.

Продуктите за приготвянето на всичко се осигуряват от различни производители и доставчици, регистрирани по закона.

Депутатите и парламентарните служители заплащат храната по пазарни цени на продуктите, вложени в нея, с включена надценка в размер на 11%, обясняват от администрацията на НС.

Кухнята на Народното събрание се помещава на гърба на президентството. Преди няколко години тя бе основно ремонтирана, след като през 2014 г. Агенцията по храните откри нередности и неспазване на хигиената и я запечата. Тогава инспекторите обявиха, че храната е вредна за здравето на народните избраници.

През 2018 г. пък неочаквана “инспекция” в депутатския стол направи шеф Иван Манчев. Известният готвач и водещ на предаването “Кошмари в кухнята” обяви тогава, че има ястия в стола на депутатите, които той лично не би ял.

Така след ремонта на самата кухня се наложи ремонт и на менюто на парламента, което вече е много по-изискано.

Още от Любопитно


loading...