Чудовището от Лох Нес
Снимка: StaraBlazkova

Чудовището от Лох Нес може да се окаже обикновена оптична илюзия. До това заключение стигна експертът по паранормални явления Джонатан Брайт. Брайт вярва, че зад многогодишната история с чудовището от Лох Нес може да се крие обикновена оптична илюзия, която под една или друга форма е изключително разпространена на Земята. Джонатан Брайт твърди, че изображенията на Неси всъщност могат да бъдат „вид мираж“, причинен от отражения във водата.

Миналият месец британците бяха дълбоко разтревожени от снимка на танкер, който изглежда се носеше във въздуха край бреговете на Корнуол. Този оптичен ефект беше причинен от факта, че цветът на морето и небето се оказаха много сходни и следователно имаше пълно усещане, че корабът се рее в облаците.

Известно е, че тази оптична илюзия се нарича „Fata Morgana“ и е свързана с открития океан. В превод от италиански тази фраза означава „магьосница Моргана“ и ни насочва към древни митове и легенди. Всъщност, за този ефект е „виновна“ термичната инверсия между двата слоя на атмосферата. Това води до проекция на обекти, които лежат в хоризонта – като острови, кораби или айсберги – но като композиция от две или повече изображения, една над друга.

Чудовището от Лох Нес е оптическа илюзия
Снимка: wikipedia

Това се дължи на взаимодействието на по-топъл въздух отгоре с по-плътен студен въздух на повърхността на водата. Така се създава атмосферен канал, който действа като пречупваща леща. Когато лъчите светлина преминават през канала, те се огъват, създавайки обърнато изображение, на върха на което изглежда, че плува най-отдалеченото проектирано директно изображение.

Брайт лично пристига в Лох Нес, за да провери предположението си. Скоро след началото на наблюденията експертът снима това, което според него може да подвежда хората в продължение на много десетилетия. Паранормалният изследовател планира да направи още едно пътуване до Лох Нес след пандемията на коронавируса и след това ще пусне получените изображения.

„Не знам дали ще видя Неси, но ще го последвам“, шегува се Брайт.

Освен това британецът твърди, че илюзията може да обясни много легенди в историята на човечеството – от наблюдения на НЛО до кораба призрак „Летящият холандец“.


loading...