шегуват по-добре

Чувството за хумор е даденост, която трудно може да се възпита в хората. Да, факт е, че средата, в която растем, оказва своето влияние, но трябва да сме генетично предразположени към него, за да можем да го доразвием. Оказва се, че според учените, мъжете се шегуват по-добре от жените и причината за този интересен феномен вече е ясна.

Изследователи твърдят, че мъжете се шегуват по-добре от жените, съобщава сайтът Hi-News.ru, цитиран от „Фокус“, предават от actualno.com. Учени са провели изследване, в което са проучили резултатите от 28 анкети, в които участниците са били помолени да оценят шегите на мъжете и жените – без да им казват пола на автора на шегите. Оказало се, че шегите на 63% от мъжете са били по-смешни от тези на жените. Отбелязва се, че в проучването са участвали обикновени хора, а не професионални комици.

Така стереотипът, че жените не могат да се шегуват толкова добре, колкото силния пол, получи научно потвърждение, отбелязва сайтът. Проучването е проведено от изследователи от Университета в Абъристуит и от Университета в Северна Каролина, САЩ. Целта на учените е била да разберат дали стереотипът, че мъжете се шегуват по-добре от жените, е истина или мит. Експериментът се е състоял в това мъже и жени да измислят забавни коментари към снимки, които след това са били оценявани от участниците в проекта – около 5 000 души. Подчертава се, че хуморът е сложно явление, което включва социални, емоционални, физиологични, когнитивни, културни и еволюционни особености.

Един важен аспект от човешкия живот е способността отделен индивид да накара другите да се смеят. Способността за шегуване е отлична познавателна способност. Оказа се, че средно мъжете изглежда имат по-висока способност да се шегуват от жените. Изследователите смятат, че въпросът не е в това, че жените не са забавни, а че хуморът играе важна роля в предаването на гените или, по-просто казано, в репродукцията. По правило жените търсят чувство за хумор в партньора, тъй като то е тясно свързано с интелигентността. А мъжете от своя страна предпочитат жени, които се смеят на шегите им. Изследователите също така посочват, че в хода на нашата еволюционна история мъжете вероятно е трябвало да се състезават с по-силни съперници, за да впечатлят жените с чувството си за хумор.

Вижте още:9 навика, които мъжете не понасят в женитеЖените често имат сходно поведение в определени ситуации. Това прави възможно категоризирането им в …Nov 6 2019skafeto.comЖените от тези зодии са истински магнит за мъжетеПривличането между мъжете и жените е особено явление, което не може да се дефинира или да се опише и…Jun 11 2019skafeto.com


loading...