шофирането в нетрезво състояние

За никого не е тайна, че шофирането в нетрезво състояние води до наказателна отговорност.

Затова на всеки шофьор се препоръчва да знае точно колко време е необходимо на алкохола да напусне нашия организъм и кога може да се сяда зад волана, без да има риск за нас и околните ни.

Влиянието на алкохола върху стила на шофирането
Ето ви един пример за това, как различното количество алкохол в кръвта влияе на способността ви да управлявате вашия автомобил: 0,2-0,3 промила спирта в кръвта значително забавя реакциите.

В тази ситуация е трудно да се прецени скоростта на автомобила, който се движи пред вас въз основа на неговите фарове и неговите размери.

0,5-0,8 промила спирт в кръвта
Въпросният ефект се достига при употребата на 4 чашки бира или 0.5 чаши водка.
Зрителната функция е подтисната, очите по-бавно се адаптират към различни типове светлина, червеният цвят се възприема по-слабо.

Повечето количество алкохол свива ъгъла на периферното зрение, шофьорът престава да се контролира. Какво следва нататък?

2.5 литра бира или около 300 милилитра водка води до невъзможност автомобилът да се управлява.

Съдържанието на алкохол в кръвта 5 и повече промила се смята за смъртоносно.

Времето, за което алкохолът напуска организма
Алкохолът напуска организма бавно. Това може да отнеме между 4 и 16 часа и дори повече.

Върху това влияние имат едновременно няколко фактора, а не само теглото на човека. Важни са полът и количеството изядена храна, както и индивидуалните особености на организма.
Колко време след употребата на алкохол може да седнете зад волана (ТАБЛИЦА)

Ако човекът не е замезвал, алкохолът по-бързо попада в червата, а това води до по-бързо опиянение, но и изтрезняване.

Ако все пак човекът е употребил алкохола, приемайки достатъчно храна, то алкохолът ще остане в стомаха до пълната му преработка. Тоест, човекът ще се опиянява по-бавно, но и напускането на алкохола на организма ще стане по-бавно.

За по-точни сметки се използват специални таблици. Въпреки това, все пак те могат да дадат само приблизителното време, защото някои фактори се променят още в процеса на употребата на алкохола.

Затова преди да тръгнете на купон, знаейки, че на следващия ден ще трябва да сядате зад волана, се препоръчва да се подготвите и да сметнете времето, за което алкохолът ще напусне вашия организъм. И по правило избягвайте винаги шофирането в нетрезво състояние!

Виж още:Американец произвежда бира в стомаха си, постоянно е пиян без дори да близва алкохолМъж от САЩ бил изненадан да научи, че страда от рядък синдром, в резултат на който стомахът му произ…Nov 13 2019skafeto.com

Арестуваха пиян мъж, който не е пил нито капка алкохолОбикновено когато си представим пиян мъж, си представяме и количеството алкохол, което той е погълна…Nov 6 2019skafeto.com

Пак тесла за българина! Цигарите и алкохолът поскъпват заради ново изискванеЦигарите и алкохолът поскъпват заради депутатски мераци да се въведе видеонаблюдение над акцизните с…Nov 28 2019skafeto.com


loading...