икономически емигранти

Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и по-предприемчива част от българите от страната, без значение в кои точно държави се настаняват нашите отчаяни от ниския стандарт икономически емигранти. Една от предпочитаните дестинации се оказва Испания, в която около 250 000 българи изкарват прехраната си. За съжаление, нарастващата безработица в Испания – повече от 20% – е довела до това, всеки трети българин да е понастоящем без работа! И въпреки това, безработните не се връщат, предпочитайки да изчакват в Испания да намерят работа, отколкото да опитват в България.ИСТИНСКА изповед на една българка, приела да остане завинаги в ГерманияГермания – страната, преминала през толкова превратности през последните 70 години! Като се започне …Mar 2 2017skafeto.com

Тези, които работят се занимават, по правило, с нископлатени дейности, въпреки че немалка част от тях са с висше образование. Заплатите им се движат обикновено в границите от 400 до 800  евра и са напълно достатъчни да живеят сносно и да изпращат пари на своите близки в България. Така 170 милиона евра „пристигат“ ежегодно в България. Малка част от нашите емигранти получават около 1600 евра на месец и са в състояние да си закупят жилище и кола. При това положение, не е изненадващо, че само 5% от нашите сънародници в Испания възнамеряват да се върнат някога в България, което и повечето родители не препоръчват на своите деца!

По принцип, българската диаспора в Испания е като цяло с много добро самочувствие и се приема с уважение от испанците. Защото в чужбина българинът работи здраво, не „шикалкави“, а и се подчинява на законите и нормите на чуждата страна. При тези обстоятелства, изглежда нелогично и малко вероятно предположението, че един ден тези „устроили се“ хора да се завърнат в родината и да донесат така лелеяния нов тип социални отношения! Това действително изглежда понастоящем толкова химерично!

loading...