Из тесните стари улици на Токио (Снимка: Yoav Aziz)

През последните 20 години Япония се превърна в една от най-интересните и популярни страни в света. Уникалната култура на азиатската страна, чудесната храна и технологичният напредък очароват, вдъхновяват и интригуват туристите от цял свят.

„Страната на изгряващото слънце“ се намира в Източна Азия, а нейни съседи са Китай, Русия и Южна Корея. Под контрола на държавата попадат множество острови, най-известните от които са: Хоншу, Хокайдо, Кюшу и Шикоку.

Ето и някои любопитни факти за Япония:Интересни факти за най-добрите приятели на човека – кучетатаКучетата не са целия ни живот, но го изпълват изцяло. Те са предани, любящи и всеотдайни и независим…Jun 8 2019skafeto.com

1. Токио, столицата на страната, е един от най-безопасните градове в света. Доказателство за това е, че в градския транспорт могат да се видят малки деца, които пътуват сами. Градът е определян и като един от трите „командни центъра“ на световната икономика, наред с Ню Йорк и Лондон.

7 невероятни факта за Япония
Нощно Токио (Снимка: Jezael Melgoza on Unsplash)

2. Едно от нещата, които правят най-голямо впечатление в Япония е добре запазената природна среда. Всяка част от земята, дори и малките тревни площи между небостъргачите могат да бъдат превърнати в мини природни резервати. Историческите паметници, сградите и храмовете също са много добре запазени.

7 невероятни факта за Япония

3. Едни от най-известните символи на Япония са „свещената порта“ („Torii“) на остров Ицукушима, както и известната планина Фуджи (3776 метра). Там се намира един от най-красивите вулкани в света, заобиколен от не по-малко живописни природни очарования.

7 невероятни факта за Япония
Известните тории в храма Ицукушима

4. Нара се нарича първата имперска столица на страната. Това става през периода от 710 до 794 г. преди преместването на столицата в Киото. Нара е дом на осем храма, светилища, руини и двореца Heijō, заедно с първобитната гора Kasugayama , заедно образуват Историческите паметници на Древна Нара, обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Нара представлява един истински музей на открито.

7 невероятни факта за Япония
Националният музей в Нара

5. Япония е малка страна, но в нея могат да се видят много забележителни неща. Там се намира най-скъпият увеселителен парк в света, както и четири от десетте най-високи влакчета в увеселителен парк. Токио пък се гордее с най-модерната метро система в света.

7 невероятни факта за Япония
Снимка: Liam Burnett-Blue on Unsplash

6. Японската императорска династия никога не е била прекъсвана. Днешният император Акихито е пряк потомък на първия император Джиму, който основава Япония през 711 година преди Христа.

7 невероятни факта за Япония
Император Джиму със своя емблематичен лък (kinshikyū)

7. Планината Фуджи е частна собственост.

7 невероятни факта за Япония
Планината Фуджи

Вижте още:
Бушидо: Древният кодекс на самурайския воин в ЯпонияБушидо е кодексът на поведение за класовете на воините в Япония от 8-ми век до днешно време. Думата …Apr 25 2022skafeto.com

Един от последните японски самураи участва в битката за Плевен и боевете на ШипкаЕдин от последните японски самураи участва в битката за Плевен, а впоследсвие и в боевете на Шипка. …Jan 30 2021skafeto.com


loading...