Южния парк

Кой е най-мистериозният бункер в София и какво знаем за него? Говори се за тайни връзки с правителствени центрове, убийства, изчезвания и дори за живеещи под земята хора. Може би конспирациите са виновни за това, че през 2017 година бункерът се превръща в сцена на филм. Завесата за бункера в Южния парк в специален репортаж повдига Стоян Гогов в Дир.бг.

Историята

В годините на Втората световна война, в покрайнините на столичния квартал „Лозенец“ е изградено противобомбено укритие. То е предназначено за работниците от Тухларна фабрика „Златен лъв“ и живущите около нея хора. Заводът е голям и произвежда хиляди керемиди и тухли дневно. Местоположението му не е случайно, защото по това време на територията на Южния парк се добива строителна глина.

Укритието разполага с голяма баня, собствен генератор на ток, складове и луксозен кабинет за коменданта, чийто под е с дъбов паркет. Мащаба на конструкцията кара някои да предполагат, че бункерът е изграден от германци и е имал по-различна цел.

След приключване на Втората световна война, подземието е предадено на Гражданска защита. Модифицирано е със съвременна филтровентилация, а два резервоара осигуряват 10 тона чиста вода. В годините на Студената война бункерът е пригоден да подслони около 250 души при евентуален ядрен конфликт. След 1989 година подземието е изоставено, а животоподдържащите му системи – ограбени.

Конспирациите

След 1989 година се появяват редица теории за тунели, прекосяващи цяла София и свързващи всички правителствени и партийни центрове в едно цяло. За подземието под Южния парк се твърди, че е свързано с бившата Правителствена болница – една от най-големите и модерни в България. Конспираторите твърдят, че бункерът е съществена част от мрежата от тунели на властта.

Годините на прехода карат някои бездомни да потърсят подслон в изоставените бункери. На теория укритията са подходящо място за всички, искащи да се скрият от погледа на обществото или от органите на властта. Бункерът в Южния парк се превръща в своеобразен дом на какви ли не слухове.

Убити хора, скрити трупове, криминални и наркомански ексцесии – живеещите наоколо разказват множество истории. Някои дори превръщат легендите в същински хорър филм, включващи отрязани човешки крайници и чути викове. Твърденията, за жалост, се подхранват от реалните случаи на убийства, самоубийства и изнасилвания в Южния парк.

В началото на новото хилядолетие посолството на САЩ в България се мести в нова сграда, построена в района на някогашните казарми. Тя е в непосредствена близост до бункера на Южния парк. Това кара мнозина да спекулират, че между двете съоръжения има тайна връзка и местоположението на дипломатическата мисия не е случайно. Според слуховете през бункера може да мине камион, а американците са разположили „долу“ секретна апаратура. Други твърдят, че макар укритието да изглежда изоставено, то включва тайни евакуационни връзки, през които топ дипломатите или служителите могат незабелязано да излязат в парка.

Не на последно място, някои вестници тиражират истории за десетки хиляди бездомници, живеещи в собствен свят в подземията на София.

Фактите

Истината за бункера под Южния парк в София обаче е съвсем различна. Множество хора са влизали в него с цел картографирането и проучването му. Теориите за връзки с бившата Правителствена болница или посолството на САЩ в България са напълно необосновани. Липсват тайни проходи и скрити входове. Всъщност доста от съществуващите се проходи са запушени. Абсолютен мит са и слуховете за охрана, тайна апаратура или възможността за преминаване на камиони – в някои от тунелите е тясно и за един човек, а разрухата и мизерията се виждат от пръв поглед.

Твърденията за хиляди бездомници, живеещи по свои закони под земята също са измислица. Бункерите в София по правило не са свързани с тунели, много от дупките към топлопроводите на Топлофикация са добре запушени и пребиваването на подобно голямо количество хора е невъзможно.

Заради влагата, мухъла и прахта трайното пребиваване в изоставените бункери е изключително вредно за здравето. Едва няколко часа, прекарани в тях, са достатъчни, за да започнете да отделяте черни секрети през носа.

Конспирациите обаче се подклаждат и от слухове покрай реални събития.

През 2017 година редовни посетители на подземието виждат, че то свети. Чува се и звук от дизелов генератор. Влезлите чуват стъпки и говор на английски. По пътя си стават свидетели на нови аптечки, прясно монтирани врати и сандъци с противогази. В района около съоръжението се забелязват няколко чакащи камиона.

Дейността на бункера обаче не е възобновена. Светлините, работещият генератор, сандъците и хората се оказват част от снимачния екип на американския сериал Absentia. Новите врати само приличат на истински, но всъщност са от картон и дърво. Всичко останало е само декор. Авторите на сериала прекарват близо 2 месеца в България. Във филма бункерът „влиза в ролята“ на тайни катакомби, а София „се превъплъщава“ в Бостън.

Безспорен факт е, че подземието не е безопасно. Макар да няма потвърждения на историите за убийства, то през 2011 година две деца се изгубват в бункера. Проведена е успешна спасителна акция, след която, от съображения за сигурност, входовете са затрупвани с пръст.

Истина има и в твърденията за тайна мрежа от тунели. Тя обаче е ограничена единствено в центъра на столицата ни и свързва различните правителствени сгради. Изследователите на българските бункери не са открили каквито и да е доказателства за прокопаването на множество скъпи и широки тунели, свързващи центъра с различни квартали и властови резиденции.

Към днешна дата бункерът по Южния парк в София е напълно неизползваем по предназначение. Състоянието му е лошо. Има следи от пожар. Всичко това обаче няма да спре конспираторите да говорят за мистериите, случващи се в подземията на елитния столичен квартал „Лозенец“ и само ще подхрани желанието на новото поколение градски изследователи да разберат истината от първо лице.

Още от Любопитно


loading...