Примамката от необичайно красиви гледки на южното сияние в Нова Зеландия подтикна хората да карат с часове през нощта, за да уловят „неуловимата“ снимка с камера, като групите в социалните медии, посветени на размяната на фотографски съвети, нарастват по размер.

Aurora australis винаги е по-видимо в небето на Нова Зеландия и Австралия през есента и зимата – започвайки през март в южното полукълбо – но този месец южното сияние е по-видимо от обикновено, казват анализатори. Полярните сияния – красиви светлинни представления в нощното небе – се виждат, когато слънчевите петна изригват, причинявайки слънчеви бури, които изпращат плазмен материал от слънцето към Земята.

„През последните няколко седмици видяхме някои наистина добри полярни сияния“, казва Иън Грифин, астроном и директор на музея Отаго.

„По това време на годината, близо до равноденствията, магнитното поле на слънцето и магнитното поле на Земята се подреждат по такъв начин, че ако има слънчева буря, материалите падат много лесно в магнитното поле на Земята“, казва Грифин.

Южното сияние обикновено е по-видимо от Южния остров на Нова Зеландия, но през последните седмици светлинното шоу бе толкова ярко, че се вижда чак на север до Оукланд на Северния остров.

За Джеймс О’Ди, който живее в град Кълвърдън на Южния остров, преследването на сияние е „приключение“, което той гони през последните две години, след като става част от това, което той нарича „нарастваща общност от ентусиасти фотографи и изследователи“.

„Това наистина се превръща в малко пристрастяване, защото винаги внимавате кога може да е следващото сияние“, казва О’Ди. Той и приятелите му използват приложения, за да ги предупреждават за потенциални дати за наблюдение на сияние и разчитат на метеорологични карти, за да намерят места с достатъчно ясно небе за снимки.

„Много хора ще изминат доста далечни разстояния, за да получат ясно небе“, казва О’Ди, който е карал до два часа за перфектния кадър. „Имам няколко приятели, които ще пътуват от Северния остров, ще се качат на самолет, само за да отлетят, за да го видят.“

Едно от предимствата на фотографията на сиянието е възможността да се види нещо, което не може да се възприеме от човешкото око, добави той.

 

Вижте още:
Божествена красота: Ето как изглежда Северното сияние от космоса (Видео)Северното сияние или Aurora Borealis е една от най-красивите и магични гледки, които човек може да в…Feb 10 2023skafeto.com

„Нереални“ полярни сияния покриват Земята в зашеметяващи кадри, направени от МКСКогато се видят от Земята, ефектините полярни сияния не са нищо друго освен красиви. Но е нужен погл…Mar 5 2023skafeto.com


loading...