Ютланд

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Няколко часа след като за първи път си купил детектор за метал, Оле Гинеруп Шиц— археолог-аматьор от южния край на Ютланд, решил да изпробва новата си придобивка, докато се разхождал в нивите край датското градче Йелинг. Когато сензорите на металотърсача се активирали, Шиц започнал да копае, докато се натъкнал малко парче усукан метал, пише Сега.

„Беше надраскано и покрито с кал – каза той пред държавната телевизия TV Syd. – Нямах представа какво може да е, но ми заприлича на капак от консерва с херинга.“

Реалността се оказала далеч по-вълнуваща: с удивителния късмет на начинаещия, Шиц се натъкнал от съкровище от 22 златни накита от желязната епоха, което местните медии наричат „огромно златно съкровище“, отпреди 1500 години“.

Двайсетината артефакти тежат общо малко под килограм. За сравнение, Панагюрското златно съкровище (осем ритона и една фигона) тежи 6 пъти повече и е поне 7-800 години по-старо. Но Дания е в друга част на Европа, която не е толкова богата на археологически находки и това прави откритието още по-ценно.

Експертите оценяват находката като едно от най -големите и ценни археологически открития в историята на Дания, сравнимо със Златните рога на Галех, чифт артефакти от желязната епоха, открити през 1639 и 1734 г., но откраднати и разтопени през 1802 г.

„Това е най -голямото откритие, която се е случило през 40-те години, откакто съм в Националния музей. Трябва да се върнем в периода ХVI — XVIII -ти век, за да намерим нещо подобно“, каза за TV Syd археологът Петер Ванг Петерсен от Националния музей на Дания в Копенхаген.

Сега, осем месеца по-късно, зашеметяващата находка, предшестваща ерата на викингите, беше разкрита в цялата си блестяща слава в музея във Вейле, Южен Ютланд. Сред артефактите има има медальон с размер на чинийка и други по-малки, изписани с руни и мотиви близки до нордическа митология. На един от тях е изобразен и ликът на римския император Константин от IV век.

„Тези символи, някои от които са непознати за нас, могат да ни дадат разкажат за живота на хората от това време, малко преди началото викингската епоха“, казва директорът на музея във Вейле Мадс Равн.

Още от Любопитно