дълголетници

Дълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят. Разбира се, то зависи от много фактори, някои от които можем да контролираме, но и такива, които не зависят от нас като генетичната ни предразположеност или липсата й, например. Освен това има страни, където има много повече дълголетници, отколкото в другите държави. Японски учени са направили интересно проучване по въпроса и разкриха защо се получава това.

Колкото по-енергично върви човек, толкова по-голяма е вероятността да доживее до 80-ата си годишнина, предават от zdrave.to. Този извод направиха японски учени, които проведоха дългосрочно изследване, започнало още през 1997 г. Те изследвали скоростта, с която се движат в ежедневието си група японци на възраст между 60 и 80 г. Оказало се, че колкото повече остаряват, хората от тестовата група започват да се движат в ежедневието си с 5 до 10% по-бързо.

Ако човек на 70-годишна възраст е запазил енергичната си походка и извървява около 1,5 метра в секунда, то шанса му да доживее до 80 г. е почти 100%. Който обаче се движи по-бавно (ако извървява не повече от половин метър в секунда), вероятността да доживее дълбоки старини е едва 15 – 35 %. При това шансовете за дълголетие при жените са по-високи от този при мъжете.

„Темпото на ходене в ежедневието е много добър показател, по който може да се прогнозира продължителността на живота при всеки конкретен човек“, обобщи директорът на японския Национален център по геронтология Хиденори Арая. Не отдавна стана ясно, че генетиката има минимално влияние върху продължителността на живота, едва около 23-26%, тъй като съществуват множество други фактори, като например хранителен режим, образование, екология, нещастни случаи и инфекциозни заболявания.Елексирът на Амишите за дълголетиеТази рецепта е част от традиционната култура на Амишите. Тя се използва от много отдавна, заради пол…Sep 5 2019skafeto.comНай-възрастната жена в света дава ценни съвети за дълголетиеДълголетието е нещо, към което повечето от нас се стремят. За да се случи то обаче има някои особено…Sep 13 2019skafeto.com

loading...