1 юни

Поредица от събития за Деня на детето се организират в големите градове в страната на 1 юни, информира Монитор.

СОФИЯ

„Весел празник на площада“ – пред Столичната библиотека ще има много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата. Началото е от 11:30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев, ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата.

Празникът продължава в 14:30 със забавна програма с участието на герои от филмчето „Пес патрул“, детска вокална група „Смехоранчетата“ с ръководител Галина Коджаманова, много игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.

„Един човек – дете на града“ – празник до „Един човек“ в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. ще рисуваме, ще пишем и ще се забавляваме с една гигантска играчка. Тя прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на „Един човек“ Венелин Шурелов ще отговаря на вашите въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. „Княз Александър I Батенберг”. Събитието се организира съвместно със Столична община, Унгарския културен институт – София, Първо основно училище „Васил Левски“ – Костинброд, Унгаро-българската търговска камара, Националната художествена академия и с подкрепата на Йордан Петров Бочков. „Един човек“ е първият проект по програма „Навън“ на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда.
От 17:30 ч. започва празникът в парк „Дружба“ до езерото. Той е част от Културния календар на Столична община и се организира от район „Искър“ и дом на културата „Искър“. Очакват ви песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата „Искър“.

Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори са Фондация „Изиарт“ и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен. От 11.00 до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия и много други. Очакват ви още музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

БУРГАС

Безплатна прожекция на детски филмчета, куклен спектакъл, премиера на книжки в новата библиотека, работилнички за картини на цветен пясък и въздушни пумпали в ПланетУм, забавни игри и фокуси в Зоопарк Бургас, празничен концерт на сцена „Охлюва” с участието на любимия герой на най-малките Мики Маус и приказни феи са само част от многото инициативи, организирани по повод Деня на детето в Бургас.

Интересните и вечно актуални приказки за „Бамби”, „Лейди и скитника” и „Снежанка и седемте джуджета” стартират празничната програма в сградата на новата библиотека от 11 до 14 часа, в Зрителната зала. Инициативата „В детството на мама и тати” от 15.00 часа ще представи пред малчуганите детски филмчета от стари ленти. Така децата ще се върнат назад в детството на родителите си, много преди новите технологии да навлязат в ежедневието ни. В програмата са включени 13 филмчета, сред които „Бременските музиканти”, „Петльо и врабчето”, „Приключенията на барон Мюнхаузен” и др. Празничната програма в Центъра за съвременно изкуство и библиотека продължава със срещата на сладкодумната Мирела Костадинова, която ще разкаже за книгата си „Червени мишки“ от 17.00 часа.

По традиция и Авиомузей – Бургас се включва с изненади за 1 юни. Всички деца ще имат възможност да посетят интересната експозиция, в която са събрани летателни апарати от гражданската, военната и селскостопанската авиация, както и изложбата „България и космосът”. Входът е безплатен, инициативата е подкрепена от МЛ „Лина“. Четири специални работилнички са подготвили в научен център ПланетУм в Морска гара. Те са разделени в два модула от 10 до 14 години – ателие за изработка на самолети и хранилки за птици, а вторият модул включва изработване на картини от цветен пясък и въздушни пумпали и ще се организират от 15 до 20 часа. Входът е безплатен.

Приказни феи с атрактивни рокли с крилца ще посрещат малчуганите на открита сцена „Охлюва” от 17.30 часа. Тогава с много песни, танци и игри деца и родители ще отбележат най-чакания празник 1 юни. За най-любознателните ще има викторина с подаръци книжки, бои, тебешири.

Зоопарк Бургас / ZOO Burgas са подготвили специална празнична програма със забавни игри и фокуси. Началото е в 12:00 часа. Пътуването с корабче до остров Света Анастасия също е прекрасна идея за празника. Часовете на отплаване са 10.00, 13.30 и 15.00 часа.

Куклен театър – Бургас ще представи „На приказки с Топчо“ – куклен спектакъл. Мястото е Експозиционен център „Флора Бургас“, начало в 18.00 часа.

ИЗГРЕВ ПАРК ФЕСТ – #101 СЛЪНЦА – Четвъртото издание на фестивала ще предложи много забавления и интересни творчески провокации. Мястото е парк „Изгрев“, начало в 17.00 часа. В програмата са включени представянето на детската книжка „Формула за щастие”, майсторски клас по творческо писане, изложба, забавления за кучета, зумба и др.

ВАРНА

В празничния ден – 1 юни – децата могат да посетят Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, който е подготвил прожекция „Космическо пътешествие“ от 10:00 до 11:00 часа и разглеждане на постоянната изложба. Програмата в НАОП ще продължи с Аерокосмическа работилница от 11:00 до 12:00 часа, където най-малките участници ще оцветяват космически оцветинки и ще рисуват, а по-големите ще сглобяват модели и макети. При ясно време е предвидено наблюдение на Слънцето със слънчев телескоп от 12:00 до 12:30 часа.

Най-голямото семейно рисуване на открито ще се проведе във Варна по случай Денят на детето. Мястото е градината на Карин дом, в сърцето на Морската градина, а освен рисуване организаторите са подготвили много изненади. Събитието е планирано за периода между 16.00 и 20.00 часа. Организаторите ще предложат няколко различни техни за рисуване. За най-малките е предвиден детски „Арте клас“ на платна с акрилни и водни бои.

От 10.00 часа във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе Ден на отворените врати по повод Деня на детето.

СТАРА ЗАГОРА

В Парк „Пети октомври“ в 10.00 часа ще има концерт на детски градини, а от 11.00 ч. Куклен спектакъл „Пролетни приключения“ с ревю „Пролет-лято 2021“ на Куклено студио „Слънчице“ при Детски отдел на библиотека „Родина“. От 10.00 до 12.00 часа – арт работилници и ателиета на школи при НЧ „Родина 1860“, ЦПЛР Стара Загора, и СЦДЖ – „Зелени Балкани“ предлагат различни забавления за малчуганите. Полицейски автомобил, мотопед и пожарна кола ще бъдат сред атракциите за децата в парка.

В Регионален исторически музей от 10.00 – 12.00 часа ще има „Забавни игри в музея“, IV експозиционно ниво в сградата на РИМ – забавления за децата с настолни игри, пъзели, ще построят макет на антична крепост и ще влязат в ролята на млади археолози.

В Къща музей „Гео Милев“ в 12.30 часа ще се открие изложба „Деца рисуват“.

В 17 ч. в двора на Старозагорска Света митрополия пък е предвиден музикален интерактивен спектакъл за деца от 3 до 6 години „Клинг Кланг“ по музика на Клод Дебюси, Ерик Сати и В.А.Моцарт.

Празник на деца с кучета е организиран в Парк „Зелен клин“ с начален час 17.00 часа.

На сцена пред Община Стара Загора в 17,30 пък ще започне концерт с участието на състави и формации при ЦПЛР, НЧ „Настроение 2017“ и ДЮФХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“.

Детски празник „Играй с приятели офлайн“, организиран от Лайънс клуб Стара Загора, ще започне в 17.30 часа в Парк „Артилерийски“. В 18 ч. пък в парк „Артилерийски – юг“ /Арт сцена/ ще има концерт на детски и младежки творчески формации при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, НЧ „Г. Бакалов 1933“ и ДЮТС „Броеничка“.

Още от Любопитно


loading...