Това, което ще прочетете по-долу е обобщен анализ на резултатите от анкетно запитване на хора между 50 и 55 години относно какви съвети биха дали на младите генерации, за да се чувстват добре – бодри и здрави – след 50-та им година. Отговорите могат да бъдат групирани най-общо в две категории.
I. Здраве – то не се купува с пари! Затова:
1. Регулирайте съня си – да бъде здрав, продължителен, без прекъсвания и по едно и също време! Така ще съхраните преди всичко нервната си система и ще регулирате през нощта действието на многобройните биологични системи на организма ви и

ще събуждате бодри, уверени и в отлично настроение!
2. Подбирайте храната си – нека не ви е все едно какво ядете – изгответе списък на храните, които трябва да избягвате! Не жалете пари за качествена и здравословна храна!
3. Полагайте особени грижи за зъбите си – мийте ги редовно и старателно, а не „проформа“ и не отлагайте ходенето на зъболекар по финансови причини или страх! Развалените зъби свалят самочувствието и са предпоставка за поява на редица болести, свързани с бактериалната флора в устата ви и със стомашно-чревния тракт!
4. Отделяйте достатъчно време за спорт и туризъм, дори ако преди това не сте били достатъчно активни! Това не само ви зарежда с положителна енергия, но и регулира всички системи на организма ви! Внимавайте обаче, да не се претоварвате!
5. И, за Бога, спрете пушенето! То действително действа като наркотик, за да притъпи стреса от постоянно възникващите ежедневни предизвикателства, с които се налага да се справяте! Но има едно голямо „НО“! На практика пушенето съсипва здравето ви. Тук се касае не само до бързото състаряване на кожата и изгниването на зъбите, нито до снижаващия самочувствието „лош дъх“, но до увреждане преди всичко на белия дроб и кръвоносната система! Затова – зарежете пушенето и ще живеете по-дълго и по-здрави!
II. Емоции и целеустременост
1. Проявявайте своята обич и признателност към родителите си, дори ако имате различни мнения с тях по важни въпроси. Те си остават най-близките ви хора, дали ви живот и възпитавайки ви в дух на висок морал и добродетели! Не се срамувайте да казвате, че ги обичате – за тях това е най-голямата награда!
2. Живейте целенасочено! Винаги си поставяйте някакви цели – малки или големи, които трябва да реализирате. Не спирайте да ги преследвате независимо от обстоятелствата! Особено ревностно преследвайте „големите цели“ като за завършите второ висше образование, да се квалифицирате допълнително или да се преквалифицирате, да навлезете в политиката, да закупите нов апартамент или къщичка на село… Не отлагайте, защото „времето си лети“ и може да не дочакате „изгодния момент“ за това!
3. Четете съдържателни книги и ходете на театър – това ще ви зареждате емоционално и ще стимулира цялата ви мисловна дейност, която бавно, но неминуемо деградира пред ТВ екрана и се изхабява пред СД екрана!
4. Пазете приятелите си . Не се затваряйте в „черупката“ си – бъдете достатъчно екстровертни, за да имате много приятели, с които да прекарвате весело, но дайте приоритет на тези от тях, на които може да разчитате в трудни моменти!
5. Търсете приключението, пътувайте и правете много снимки – това са безценни спомени за пред идващите десетилетия и следващите поколения!
6. Научете се да пестете пари „за старини“, но не бъдете „скръндзави“! Ужасно е на „стари години“ да сте зависими от някого…
7. Добийте самочувствието, че сте личност! Опознайте себе си и не само се приемете какъвто сте, но се и харесайте като такъв! Следвайте неотклонно своя път и не го съпоставяйте с житейския път на другите!


loading...