https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Прието е ние – като социални личности, уважаващи себе си и околните – да живеем, спазвайки т.нар. „правила на етикета. Това, разбира се, надхвърля обичайната проява на вежливост и добронамереност, ако се навлезе в нюанси, с които, за съжаление, малцина са запознати и съвсем естествено – не ги спазват! А правилата са толкова прости, както ще разберете от долуизложеното! Просто ги спазвайте.
1. Забравете пренебрежителното или интимно обръщение „Ти“ към абсолютно всеки непознат, навършил видимо 12 години!Осем основни правила, чрез които ще разберете как да поемете необходимото за организма ви количество водаПърво, не пийте наведнъж голямо количество вода и забравете за „лекарската препоръка“ да пиете колко…Feb 15 2017skafeto.com

Използвайте за целта учтивата форма „Вие“!
2. Когато поотраслите ви деца се преместят в самостоятелна стая/и, то е редно да чукате на вратата им преди да влезете. Реципрочно, децата следва да постъпват по същия начин, когато искат да влезнат в спалнята ви!
3. Не гостувайте дори на много близки приятели, без да сте поканени. Ако вас ви изненадат с такова посещение, т не сте длъжни да се облечете официално – останете се както са ви заварили!
4. Ако сте на гости, не отказвайте под никакъв предлог поднесените ви ястия, а похвалете домакинята! Не декларирайте, че няма да пиете – помолете за чаша бяло сухо вино, чукнете се и кажете „Наздраве“!
6. В светски разговори забранени теми са: политика, религия, здраве и пари; неуместни са въпросите, свързани с цената на носените дрехи и бижута. В списъка на „тайните неща“, които не следва да се обсъждат или споделят, когато сте в общество, са: възраст, богатство, семейни разпри и любовни авантюри, подаръци и молитви и вземани лекарства, както и всичко свързано с понятията чест и безчестие.
7. Важни са правилата, Когато каните дама на ресторант и сте използвали фразата „Каня ви…“, то това означава, че ще платите сметката вие. Жената обаче ще плати, ако е поканила на среща делови партньор. Формулировката „Да отидем на ресторант“ се възприема, че всеки поема своята част от сметката, но при положение, че мъжът не предлага да плати цялата сметка, за което жената трябва да даде съгласието си!
8. В асансьора добрия тон изисква винаги мъжът да влиза първи, докато при излизането първи е този най-близко до вратата.
9. Помнете, че най-престижното място в автомобила е това зад шофьора. То се заема от жената, а до нея сяда мъжа, който я придружава. След края на пътуването, мъжът слиза пръв, отваря вратата откъм жената, подава ръка и й помага да слезе. Това се спазва и когато мъжът шофира, а мястото зад него е заемано от жената.
10. Не се разхождайте по улиците с найлонови торбички или хартиени пликове, ако не излизате от супермаркет или бутик – това се счита за проява на „лош вкус“!
11. Не дръжте чантата си на колене или на стола, на който седите! Ако е маломерна може да я поставите в края на масата. Обемната чанта е редно обаче да окачите на гърба на стола или да я поставите до вас на пода. Точно така постъпват деловите мъже с бизнес чантите си!
12. Помнете, че мъжът не бива да носи без съществен повод чантата на жената. Той взема палтото й единствено, за да го постави на закачалка.
13. Не дръжте разтворен мокрия чадър, за да се изсуши, когато сте на гости или в офиса, а просто го окачете.
14. Придвижвайте се към местата си, когато сте на театър, концерт или кино, обърнати винаги с лице към седящите, а ако сте двойка или група, то първи вървят мъжете.
15. Освен това внимавайте по какъв начин подавате чиния или прибори, как комуникирате без да повишавате тон с гостите в съседните помещения, как винаги почуквате при затворена врата и давате на път на „нежния пол“! Това е достъпния за всеки език на взаимно уважение!