най-скъпата монета

Най-скъпата българска монета – златната столевка с лика на княз Фердинанд от 1894 г., достигна цена от 16 000 лева. Това съобщава в-к „Телеграф”, позовавайки се на обява за продажбата на ценната монета, публикувана от пловдивчанин в специализиран интернет сайт за покупко-продажби.

Според обявата на потребителя, златната столевка е купена през 2017 г. от аукцион в Токио, като тогава покупката на монетата му излязла 12 000 лева. В момента жълтицата се съхранява в сейф, а продавачът й гарантира, че купувачът може да провери автентичността й в произволно избран музей или ателие чрез специалист – нумизмат.

Колекционери твърдят, че сечената през 1894 г. столевка с лика на Фердинанд може да достигне и цена от 20 000 лева, стига да е в перфектно състояние. Иначе котировката на най-скъпата българска жълтица е около 15 000 лева.

Ценната монета е първата златна пара, сечена в България след Освобождението. На едната й страна е изображението на герба на Княжество България, а на другата – образът на княз Фердинанд. Монетата е част от серия жълтици с номинал от 10, 20 и 100 лева.

И докато първите две монети били сравнително достъпни за българите, то столевките били собственост предимно на заможни нашенци. По онова време с такава столевка е можело да си купиш къща в София. Тиражът на златната столевка е от 2 500 бройки. Теглото й е 1 унция, а златото е с проба 900/1000.
Веднага проверете всички шкафове и стари дрехи, защото тази монета струва над €600 (СНИМКА)Трябват ли ви бързи пари? Може да спечелите за нула време над хиляда лева. Има само две важни услови…Mar 27 2017skafeto.com

loading...