Човек и добре да живее, все някога му се налага да направи ремонт…  Независимо дали ще правите основен ремонт, или козметичен, има 4 златни правила, които трябва да спазите, за да бъде ремонтът Ви успешен и да не се налага нов ремонт след него. Сико Ви издава топ  4 златни правила за успешен ремонт, които професионалистите следват.

1.Изгответе ясен план на ремонта

Първото и най-важното е да имате ясната идея какво ще ремонтирате и как ще протече ремонта. Подредете задачите по приоритет и последователност на изпълнение. Например, ако ви предстои шпакловка и освежаващо боядисване на стените, трябва да знаете, че първо се прави ремонт на тавана, след него са стените, а евентуалния ремонт на пода е за финал.

Бонус съвет: избирайте внимателно боите. Има важни неща, които трябва да знаете за боите – на водна основа, на маслена основа, матови, емайлирани и другите разновидности. Вижте тук.
Важно е да определите сроковете за изпълнение на съответните задачи, за да може да разпределите правилно времето си. „Нарисувайте“ идеите си на хартия – върху съответните обекти напишете размерите, както и евентуалната цена. Така ще имате скица, по която ще следите по-лесно протичането на ремонта. Визуализацията ще Ви помогне да обясните на майсторите или на консултантите каква е идеята Ви.

4 златни правила за успешен ремонт

2.Качествен ремонт – информирайте се добре

Проверявайте добре продуктите – произход, качества, състав. Най-добре е да се посъветвате с консултантите в магазина – те знаят качествата и свойствата на всичко и ще Ви предложат най-подходящото решение за Вашия ремонт. Така ще сте сигурни, че сте избрали най-доброто за Вашите нужди и според Вашите възможности. Да кажем, че правите ремонт на банята. Разбира се, избирате си най-красивите плочки за баня – дизайнът е основен фактор за Вашия избор. Но естетическите свойства на плочките не са определящи за качеството им. Трябва да проверите свойствата на плочките за баня –устойчивост на киселини и основи, както и на износване на повърхността . Когато говорим за плочки за баня, едно от най-важните неща, на които трябва да държите, е свойството водопоглъщаемост. Ако плочката е с голяма водопоглъщаемост, рискувате през фугите да прониква вода, която се просмуква в самата структурата на плочката. Това пък води до визуален „ефект“ – петна по плочките.
Бонус съвет: Може да се застраховате от просмукването на вода в плочките като използвате водоотблъскващи фугиращи смеси.

4 златни правила за успешен ремонт

3.Бюджет за ремонт

Тъй като говорим за разпределяне, няма как да не споменем и бюджетът за ремонта. Да, всички имаме някакъв ограничен бюджет и е чудесно, ако можем да го разпределим правилно. Но понякога това да спестим пари ни тласка в друга крайност – да купуваме некачествени материали, които после ни излизат скъпо. Ако нямате достатъчно средства, по-добре зачертайте нещо от списъка със задачи и го оставете за по-късен етап. Професионалистите съветват винаги да избираме материалите и продуктите за ремонт по качествата им, а не по стойността им. Ако приемем, че ще правите ремонт на банята, трябва да знаете, че има стандарти, които разделят плочките на I качество, II качество и III качество.
Бонус съвет: как да изберете нови плочки за банята.

Ако наемате бригада, договорете предварително конкретна цена и срок за изпълнение – ако има възможност, подпишете договор. Все пак винаги трябва да предвидите и няколко процента от бюджета си отгоре, защото може да има и непредвидени разходи – още материали, още работници и т.н. Никой не прави ремонт всеки ден, затова не бързайте – качеството е най-важно – и на материалите, и на изпълнението.

4 златни правила за успешен ремонт

4.Доверете се на професионалистите

Както вече споменахме, качеството на материалите е от огромно значение за един успешен ремонт. Но още по-важно е кой прави ремонта. Изберете проверени майстори – попитайте някой приятел за препоръка. Нали не искате да се изхарчите за скъпи плочки, а накрая някой да ги съсипе?  И помнете: вслушвайте се в съветите на професионалистите и на консултантите преди и по време на ремонта. Така вероятността да допускате грешки намалява значително.

 


loading...