плачът

Плачът е състояние, което обикновено свързваме с емоционално натоварване и проблеми. Истината е обаче, че има и физически проблеми, които той може да премахне или поне да облекчи. Всички знаем, че когато си поплачем, след това се чувстваме някак облекчени. Днес ви представяме кои са тези проблеми, които се повлияват благоприятно от плача.

Според данни от проучване, жените плачат средно около 3 пъти месечно, предават от iwoman.bg. Оказва се, че сълзите имат ползи за здравето, така че не ги сдържайте, само защото обществото ги приема като знак на слабост. Ето с какво плачът ни помага да се справим.

1. Стрес
Плачът може да помогне на хората да се отпуснат, когато изживяват стрес. Резултатите не са незабавни и може да отнеме няколко минути преди тялото да започне да се отпуска. Според изследователите сълзите активират парасимпатиковата нервна система, която има успокояващ ефект върху мозъка.

2. Кръвно налягане
Всички знаем колко опасно може да бъде високото кръвно налягане. Но добрата новина е, че плачът не само го понижава и държи в контрол, но и стабилизира пулса.

3. Натрупване на токсини
Може би сте чували от възрастни хора да казват, че си „прочистват очите“, когато плачат. Това съвсем не е метафорично. От една страна сълзите прочистват очите от прах и мръсотия, но и намалят нивата на кортизол в организма. Освен това, излишният манган изтича от тялото заедно със сълзите. Намаляйки концентрацията му в тялото, ставаме спокойни и съсредоточени.

4. Болка
Плачът е начинът на тялото да намали усещането за болка. Изследванията са установили, че освен че се самоуспокоява, сълзите освобождават окситоцин и ендорфини. Тези химикали карат хората да се чувстват добре и могат също така да облекчат физическата и емоционалната болка.Млада жена плаче кристали (Видео)Всеки от нас в някакъ момент не се чувства добре и му се налага да поплаче. Разбира се, можем да пла…Sep 27 2019skafeto.com


loading...