преди сватба

В едно семейство нито плановете, нито проблемите, свързани с парите, се делят на „мои“ и „твои“. За това е важно преди сватба, да поговорите открито и в дълбочина за финансовото си състояние, както и как всеки от вас вижда развитието си в бъдеще. Не е нужно разговорите за пари да предизвикват напрежение – напротив, приемете ги като още един начин да се опознаете по-добре и да споделите вярванията си.

Парите може и да не са най-романтичната тема за разговор, но са един от основните фактори за дългосрочното семейно щастие. И не, не става дума за това дали са много или малко – по-скоро вашето отношение към тях и съвместимостта на финансовите ви навици са ключът към успешното (или не) съвместно съжителство. За да придобиете по-ясна представа за това как би изгеждало общото ви бъдеще, не пропускайте да обсъдите тези пет ключови теми:

 

  1. Как си представяте бъдещето

Ако планирате да станете семейство и да споделите остатъка от живота си, важно е да го планирате по начин, който удовлетворява и двама ви. Повечето големи житейски стъпки имат и своето финансово изражение – ако например мечтаете за красива къща, в чийто двор да тичат децата ви, ще трябват средства, за да я получите. Възможно е обаче да имате различни виждания за много от нещата, които ви предстоят.

Едни искат да имат много деца и голяма къща сред природата, други – блестяща кариера и лъскав апартамент в центъра столицата. Трети пък биха предпочели да се пенсионират рано и да обикалят света с раница на гърба си.  Бъдете откровени един към друг и споделете кои са нещата, които всеки от вас вижда като наистина важни. Дори да имате разминавания, така ще си дадете шанса да постигнете компромисен вариант на вашия план за бъдещето, който да изпълва и двама ви с ентусиазъм. След като вече имате своите общи цели, помислете как можете да се подготвите за тях.

 

  1. Общ или индивидуален бюджет за парите ви

Преценете дали искате да третирате средствата си като общи или предпочитате всеки сам да оперира с парите си. Разбира се, може да се спрете и на междинен вариант, при който да си откриете обща сметка, но всеки все пак да разполага и със отделна своя, от която да харчи както сам прецени. При взимането на това решение няма правила, няма верни и грешни отговори. Поговорете открито за различните възможности и преценете как бихте се чувствали най-комфортно.

 

  1. Спестявания, кредити, приходи и разходи

Една от важните задачи, които ще трябва да отметнете, е да разгледате възможно най-обективно моментното състояние на личните си финанси. И двамата носите със себе си резултатите от предишни финансови решения, които сте взимали индивидуално. За да решавате заедно занапред, трябва и двамата да сте наясно с какво разполагате като отбор. Обсъдете наличните спестявания, натрупани инвестиционни сметки и кредити за изплащане. Важно е не само какви суми сте заделили или заели, но и защо – този разговор ще ви помогне да разберете по-добре какво е наистина важно за партньра.

Добре е да поговорите и за приходите и разходите си – тяхното текущо състояние ще ви даде насоки накъде ще тръгнат нещата занапред. Остават ли ви свободни пари в края на месеца? Или не достигат? Дори ако някоя от сферите на финансите ви е в особено лошо състояние, не бъдете критични един към друг. Прсто разгледайте ситуацията в нейната цялост – това ще ви позволи да съобразявате решенията си оттук нататък със реалните си нужди. Фокусирайте се върху изплащането на дълговете, а след това и натрупването на средствата, които ще ви позволят да осъществите плановете си.

 

  1. Рисковете, които е важно да предвидите

След като сте поставили началото на общия си финансов план, помислете какво би могло потенциално да му попречи или да го усложни.  Това не е упражнение по класически песимизъм и не цели да ви откаже. Животът обаче има свойството да ни изненадва и ще откриете, че много от неговите „изненади“ всъщност биха могли да бъдат предвидени. Ако смятате да имате деца например, обсъдете как появата им ще повлияе на прходите и разходите ви. Ще продължат ли и двамата родители да работят?

Обсъдете и други потенциални промени – има ли вероятност да се наложи да подпомагате финансово ваши роднини? Разполагате ли с нужната защита в случай на злополуки или заболявания в бъдеще? На този етап всички тези въпроси не изискват задължително предприемането на някакви действия. Веднъж след като сте ги обсъдили обаче, ще бъдете в състояние да реагирате с повече спокойствие и повече увереност тогава, когато някой от тях възникне.

 

  1. Превърнете планирането на финансите в традиция

Да поговорите за парите преди сватба е важно, за да се уверите че сте „на една вълна“ по важните за вас въпроси за бъдещето. Сам по себе си обаче, този първоначален разговор няма как да бъде достатъчен. Съвместният ви живот тепърва ще започне да ви отправя своите предизвикателства, и е от ключово значение да си създадете навика да обсъждате заедно както проблемите, така и възможностите.

Достатъчно би било да отделяте по час всеки месец, за да направите кратък преглед на плана си. Можете да сте сигурни, че ви очаква пълният спектър от емоции – ще се сблъсквате с проблеми и ще празнувате постижения. Каквото и да се случва обаче, редовната и открита комуникация ще изгради у вас нужното доверие и разбиране, за да се справите със всяка ситуация.

Източник:  financer.com


loading...