кафе ритуали

Едва ли са много хората сред нас, които могат да станат сутрин, да не изпият една чаша кафе и да отидат бодри към офиса. Мнозинството хора обича възможно най-бързо след като отвори учи сутрин да се наслади на първата чаша кафе и енергията, която то ни носи.

Един харесва кафето тъмно, гъсто и горчиво като суровия живот. Друг го предпочита до онази мека нежност, която добавеното мляко и няколкото захарчета носят. Въпреки всички тези индивидуални вкусове по света също могат да се откроят няколко важни културни ритуала.

Стига да не се прекалява заради кофейна в него, кафето е чист божи дар.

За някои те може да са странни, но културните различия са интересни и определено всеки любител на кафето ще бъде заинтригуван от тях.

Етиопия
5 кафе ритуала от света
Кафе „Арабика“ е открито първо в Етиопия, а не в Бразилия, както често се счита. Етиопците са истински ценители на кафето. За произхода на кафето има много легенди: най-често разказваната история е за козаря Калди, който открил освежаващите свойства на кафето, като наблюдавал козите си да пасат узрелите плодове на растението. Преките потомци на първите консуматори на кафе сега са оромо, племе, което живее в района на Кафа от около 500 години.

Оромо продължават да приготвят кафе по традиционния начин, като се използват всички ядивни части на растението: листата в една настойка, наречена „kuti“, люспите в „hoja“ (отвара, разредена с мляко) и леко запечените зърна в „bunna qela“, енергийна закуска с дълбоко символично значение, която съдържа масло и сол. В други части на страната „buna“ е традиционен обред за приготвяне на черно кафе, което започва с домашно печени зърна, смлени в хаван и накрая сварени в „jebena“, типична етиопска глинена кафеварка.

В Етиопия кафето има статут на национална напитка и в страната дори е популярен израза „Кафето е нашият хляб“. Има и защо да казват това – то продължава да заема основно място в живота на Етиопия. Отглеждането и брането на кафе дава поминък на 12 милиона местни жители и носи две трети от брутния вътрешен продукт на страната. Затова и там си има един от специалните кафе ритуали за приготвянето му. Етиопците първо слагат захар в чашата, след това добавят кафето и заливат с гореща вода.

Саудитска Арабия
5 кафе ритуала от света
Когато говорим за кафе и за ритуали, Саудитска Арабия действително изпъква напред. Там всеки един момент от процеса на сваряването на кафето и поднасянето му на гостите има своето значение. Преди всичко то се пече на място като се зърната разбъркват с малка металическа пръчка. След това кафето се счуква на ръка в хаванче пред погледа на гостите.

Стритата смес се вари в специални арабски медни или месингови съдове като вътре се добавят различни подправки – най-често много карамфил и кардамон. Готовото кафе се поднася на гостите в малки чашки по реда на старшинството между тях.

По правило първите три пъти се поднася или на най-възрастния, или на най-старшия сред гостите, при което според правилата на приличието, е прието той да благодари и да откаже. Едва след тази размяна на ритуали то се поднася наистина – сипва се с лява ръка и се дава на гостите с дясна.

Куба
5 кафе ритуала от света
Колкото и странно и обичайно да звучи, в Куба чашата силно сутрешно кафе има културна стойност. За кубинците ударно силното кафе рано сутрин е нещо наистина съществено важно и традиционно.

Там то е и част от задълженията на домакина – да поднесе на гостите си кафе.

Независимо колко е беден човек, културата изисква да има в къщата си кафе, за да поднесе на гостите си (ако такива дойдат). А с кафето идват веселите разговори, музиката, клюките и насладата от напитката. А и да не забравяме наскоро разкритата тайна на кубинското дълголетие: секс, кафе и пушенето на пури.

Турция
5 кафе ритуала от света
От Турция идва тази идея, че кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта. Там то се сервира след всяко хранене (наравно с черния чай), правено на джезве и подправено с много захар, която да убие горчивия вкус.

Поднася се също така с традиционни сладки и локум, които също целят да намалят горчивината, и с чаша вода, която да отмие твърде сладкия вкус.

Самото кафе е по-слабо, по-ароматно и доста по-гъсто от обичайното. Но освен напитка, то има и дълбоко културно значение като знак за гостоприемство, за отвореност и за приятелство, а традициите за това как се поднася кафето се предават от поколение на поколение.

…и затваряме цикъла на кафе ритуали с…

Италия
5 кафе ритуала от света

В Италия еспресото се консумира на крак на бара. Не заради бързане или нещо от сорта, едва ли има някой, който да обвини италианците в припряност. Причината е проста. Според тях досегът на кафето с въздуха окислява кафето, разваляйки по този начин качеството му.

За да го запазят от това, те или пият на крак от малки чашки (а кафето е изключително силно и ударно), или му добавят съвсем малко мляко, което да създаде „предпазен слой“. Това е т.нар. кафе макиато.

Освен това, ако смятате да пиете кафе в Италия, трябва да знаете, че това е строго сутрешна напитка. Тъй като то е наистина силно и въздействащо, идеята е да се избягва пиенето му след обяда.


loading...