холандските майки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всяка жена се старае да бъде най-добрата майка за своите деца. Това обаче невинаги е лесно, защото не можем да бъдем поодготвени за всяка ситуация в живота ни, за да знаем коя е правилната реакция. Затова винаги е добре да почерпим опит от други родители, особено от такива с друг манталитет, за да прихванем някои от добрите им практики и да ги изпробваме. Днес ви представяме 7 тайни на холандските майки за отглеждане на щастливи деца.

Холандският начин на отглеждане на деца не включва кой знае какви странности, но по всичко личи, че работи доста добре, пишат от iwoman.bg. Редица детски психолози и учени са доказали, че холандските деца са много по-щастливи и успешни в сравнение със своите международни връстници. Така че, ако искате да знаете какво точно кара майките в Холандия да се открояват от останалия свят, ето 7 особености на техния начин на отглеждане на деца.

1. Отделят повече време за сън
Фокусът върху почивката е буквално вписан в холандската родителска култура. За разлика от други нации, които са склонни да стимулират децата си с игри и активности, холандските родители обикновено избират по-ниско интензивни дейности у дома. Това помага на децата да се чувстват по-спокойни, да не се превъзбуждат вечер и да имат по-редовен график за сън. Някои проучвания дори показват, че холандските бебета между 0 и 6 месеца получават допълнителни 2 часа сън на ден в сравнение с американските бебета. И тъй като техните бебета спят по-добре, холандските майки също се чувстват по-отпочинали.

2. Дават шоколад за закуска
Яденето на шоколад за закуска звучи като много лоша идея за повечето родители, но не и за холандците. Те вярват, че ако на децата им е позволено да ядат шоколадови пръчици сутрин, това се превръща в по-малко изкушение за тях и развиват самоконтрол.

3. Показват, че парите нямат значение
Холандците се съсредоточават най-вече върху простия начин на живот, изобилстван от нискотарифни дейности и забавления. Тук децата са свикнали да имат играчки втора употреба, тъй като знаят, че ако искат нещо, то тогава трябва да работят за него. Това помага на холандските деца да бъдат по-прагматични и да не се притесняват от финансовото си състояние. Дори когато малчуганите празнуват рождени дни, те не очакват скъпи подаръци или дрехи. Съществува мълчалив пакт, според който подаръците за тези рождени дни не трябва да струва повече от 10 евро.

4. Активно включват татковците в отглеждането
Аутсорсингът е чудесен начин за щастливо родителство и холандските майки знаят това. В тази страна децата прекарват много време с татковците си, които обикновено работят на пълен работен ден само 4 дни седмично, а един ден отделят, за да прекарват време с децата си. Този ден дори се нарича „Денят на татко“. Има и „Ден на Ома“, когато децата остават при бабите и дядовците си.

5. Насърчават ги да изразяват мнение
В традиционното холандско семейство всички, включително и най-малките, имат думата. И въпреки че понякога преговорите с 3-годишно дете могат да бъдат наистина изтощително занимание, холандските майки вярват, че това учи дребосъците как да определят собствените си граници и да изразяват ясно какво искат.

6. Създават семейни ритуали
Един от най-ценните стълбове на родителството за холандците е тяхната рутина. Рутината означава предсказуемост, а предсказуемостта означава управляемост. Когато имате строг график, децата ви винаги знаят кога е време да ядат, да поспят и да си играят с приятелите си.

Що се отнася до храненето, холандците наистина ценят семейните си ястия. Възприемат семейните хранения за свещени, защото обединяват цялото семейство в страстни разговори и ги карат да се чувстват по-близки. Не е изключено и най-малките да помагат за приготвянето на трапезата – миейки продукти или подреждайки масата.

7. Не ги притискат
В други страни родителите рано започват да стимулират децата си, поставяйки акцент върху тяхното познавателно и творческо развитие. В сравнение с това холандските майки може да изглеждат малко мързеливи и безгрижни – те не настояват малчуганите да учат чужди езици или спорт още от първа група в детската градина. По-скоро ги оставят да скачат в локвите и да се забалвяват от сърце.Важно за всеки родител: Поучителна притча за възпитаниетоПритчите са кратки художествени творби, които имат способността не само да ни заинтригуват, заради н…Sep 22 2019skafeto.comПречим ли на детето си да бъде добър ученик? Джонас Харисън е американски учител с дългогодишен опит. Той наблюдава най-различни тенденции при д…Oct 4 2019skafeto.com