березники

Град Березники, намиращ се в планината Урал, бавно потъва в земята. Градът, с повече от 150 000 жители, е построен директно върху рудник за добив на поташ (калиев карбонат), което е стандартна практика в съветските времена.

Още от Любопитно

След почти един век добив, под града са се образували дълбоки кухини. Таваните на тези огромни подземни пещери се поддържали само от стени и колони от разтворима сол. През 2006 г., когато извор със сладка вода започнал да се влива в мината, той разтворил поддържащите колони и градът буквално се срутил.

Значителна част от жилищните райони и предприятия в града са погълнати от ямите, от които в града има няколко. Най-голямата от тях с прякор „Дядото” е почти четиристотин метра широка и повече от двеста метра дълбока. Тя заплашва да погълне единствената железопътна линия, която води от и до мините.

Березники произвежда около десет процента от световния поташ, а мините са най-големият работодател в града. Закриването им направо би срутило местната икономика.

Федерални служители и ръководители на компании обсъждат дали да преместят целия град на противоположния бряг на река Кама, където скалната основа е солидна. Но инженерите са ги уверили, че ерата на образуването на кратери е приключила и няма да се отворят нови дупки, тъй като в момента мината е наводнена.

Около 12 000 жители вече са напуснали Березники, но останалите, които са решили да останат, ще трябва да бъдат внимателни.

Кошмар на пътя: Най-привлекателната мотористка на Русия загина в адска катастрофа (СНИМКИ и ВИДЕО)„Инстаграм“ звездата и „най-секси байкърката на Русия“ загина при адска катастрофа, забивайки се с м…Oct 18 2018skafeto.com


loading...