Farewell

Компютърен саботаж, огромна експлозия в студената пустош на Сибир, двоен шпионин, история за неразкрито убийство, всичко това и още много се крие в малко познатото тайно досие „Farewell“.

Гус Вайс, икономист, заровен дълбоко в бюрокрацията на президента Ричард Никсън, е отговорен за всичко. В средата на 70-те години той пише доклад за съветския напредък в технологиите чрез закупуване на компютърно оборудване. Съветите решават да купуват усъвършенствани компютърни системи от Америка и след това просто да ги възпроизвеждат, което значително да подобри способността им за по-нататъшни изследвания. Никсън отвръща, като налага санкции и забранява износа на компютри и програми за Съветския съюз, пише Труд.

Седем години по-късно, в началото на 80-те, Германия и Обединеното кралство сериозно обмислят изграждането на газопровод директно от Сибир. Гигантският проект би дал на Съветите пълен контрол над енергийните нужди на Европа и около 8 милиарда долара годишни постъпления в съветския бюджет.

Историята зад кулисите

Колумнистът на New York Times Уилям Сафайър пише остри и критични материали за проекта, а години по-късно научава какво се случва зад кулисите на високата политика. Френският президент Франсоа Митеран се противопоставя на газопровода и на среща в Отава дърпа американския президент Роналд Рейгън за ръкава. Той има огромни новини за своя колега от другата страна на Атлантика. Франция вербува ключов офицер от КГБ в техния център в Москва.

Полковник Владимир Ветров дава на френските шпиони хиляди документи под името „Farewell“. Французите дават на Ветров английско кодово име, така че Съветите да заподозрат американците, дори и да открият Ветров. Досието съдържа конкретна информация за това как руснаците систематично крадат или купуват радари, части за големи машини или полупроводникови системи чрез посредници в продължение на години. Поради това те успяват да запазят технологичен паритет с американците, а САЩ на практика се конкурира във въоръжението със себе си.

Да помогнем на Съветите

Рейгън предава информацията на ЦРУ, което впоследствие разкрива стотици тайни агенти, отговарящи за закупуването на високи технологии. Вайс, същият икономист от началото на статията, казва, че откритите агенти не трябва да бъдат експулсирани. „Нека помогнем на Съветите с пазаруването. Сега, когато знаем какво искат, можем да им помогнем да го получат“, казва Вайс преди четири десетилетия. Той има хитър план. Компютърните чипове да преминават контрол на качеството, но със сигурност да се развалят с течение на времето.

Съветите по това време се нуждаят от най-много технологии за автоматично управление, които да използват за Транссибирския тръбопровод до Западна Европа. Първоначално се опитват да го правят законно, но когато американците отказват продажбата, Съветите назначават таен агент в канадска компания. Задачата му е да краде компютърни програми. Ветров съобщава цялата информация за тайния агент. В откраднатата програма са вкарани различни неизправности, които се появяват едва след пускането на газопровода в експлоатация.

Пожар, видим от космоса

„Програмата нарушава работата на помпите и клапаните. Налягането в тръбопровода е далеч над всички спецификации и металните тръби не могат да го задържат. Най-голямата неядрена експлозия и пожар, видими от космоса, са резултат от избухването на тръбопровода“, пише бивш съветник на Рейгън Томас Рийд в книгата „Into the Abyss“. Експлозията се смята, че е еквивалентна на експлозия от три хиляди тона тротил. Американските наблюдатели се тревожат, че Съветите провеждат ядрени опити, но спътниците не регистрират никаква радиация.

Местни жители по-късно си спомнят, че забелязват миризмата на газ и дори съобщават за това на своите районни власти. Но цялата страна в онези дни е прикована към телевизионните екрани, гледайки работата на първия конгрес на народните депутати. Шоуто, което се разигра в Москва, е много по-привлекателно събитие за официалните лица, отколкото отговорът на оплакванията на населението. Те отхвърлят входящите сигнали, сякаш са досадна муха.

От КГБ не искат да признаят случилото се и тъй като тръбопроводът избухва в дивата природа на Сибир, те лесно прикриват всичко, което се случва. Големите последици обаче остават. Почти за една нощ всички програми, особено по-чувствителните, стават подозрителни. Хиляди съветски учени започват да търсят недостатъци на програмата. След мощния взрив през 1982 г., всички програми, откраднати от Запада, се подлагат на проверка от специалисти на КГБ. Ветров е разкрит и заловен, след като убива мъж при все още неизяснени обстоятелства и се опитва да убие една жена. Той е екзекутиран през 1983 г., а година по-късно всички шпиони, свързани с Farewell, са изгонени. В отговор американците арестуват предадените им съветски агенти.

Виж още:Гибелта на 16 съветски адмирали и генерали: Как дефицитът обезглави Тихоокеанския флот на СССРДенят е 7 февруари 1981 година. Часът – 18, а мястото – летище „Пушкин“ в Ленинград, СССР. От пистат…Feb 11 2022skafeto.com

Съветският съюз планирал да унищожи НАТО за седем дниПо време на Студената война две противоположни суперсили – СССР и САЩ – са готови всеки един момент …Oct 12 2021skafeto.com


loading...