Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни

Известният вече скъпоценен камък, наречен „Духът на розата“ (The Spirit of the Rose), предстои да бъде продаден на търг през месец ноември. Откритието му идва в момент, когато тенденцията за цветни камъни като клас активи нараства стабилно, пише money.bg. 14,83-каратовият камък е добит от руския производител на диаманти Alrosa – най-големият такъв в света – и е изрязан от най-големия досега розов кристал, откриван някога в Русия. По-точно – в Якутия, Сибир. Камъкът е обработван повече от година.

Очаква се диамантът да бъде изложен, преди да бъде продаден. Той може да бъде видян между 13 и 14 октомври в Хонконг, между 20 и 21 октомври в Сингапур, между 27 и 28 октомври в Тайпе и между 7 и 10 ноември в Женева, където след това ще се състои и самият търг.

Розов диамант

Въпреки че всеки цветен диамант е рядък, розовият е може би най-рядко срещаният от всички. Проучванията сочат грубо, че от всеки 10 000 диаманта само един е цветен. Според други данни розовите диаманти представляват под 0,1% от всички диаманти на планетата. Обикновено цветът на диамантите е много рядко явление и се дължи на примес в структурата на самия камък, който води до специфични пречупвания на светлината.

Когато розовите диаманти попаднат в аукционните къщи, те постоянно надминават границата от 1 милион долара на карат. През 2017 година Sotheby’s продаде в Хонконг розов диамант с тегло 59,60 карата, или почти 12 грама, наречен „Розова звезда“ (Pink Star), за рекордните 71,2 милиона долара, или 1,19 милиона долара на карат. Камъкът е най-големият ярък розов диамант, който е получил оценка „Вътрешно безупречен“ от Гемологичния институт на Америка.

Очаква се и този път интересът към розовия диамант да бъде огромен. Някои колекционери и милиардери, които търсят стабилните инвестиции, не биха пропуснали възможността да наддават за камъка.

Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни, пpoдaвaни няĸoгa нa тъpг
Pink Star, „Розова звезда“ (Източник: Facebook)

Въпреки че са най-редки обаче, розовите диаманти не държат короната за най-скъпи камъни в света. Ето и бърз преглед на топ 5 на най-скъпите такива.

5. Смарагд/Изумруд – $305 000 на карат

Смарагдите са едни от най-популярните скъпоценни камъни в света. Те се намират по целия свят, но по-голямата част от световните доставки на този зелен зашеметяващ камък идват от Замбия, Зимбабве, Бразилия и Колумбия.

Проблемът със смарагдите е, че повечето имат несъвършенства, често незначителни, но съществуващи. Точно това прави безупречно чистите смарагди много скъпи. Най-известният пример е този с изумруда на Джон Рокфелер, който той купува за съпругата си. Години след смъртта на двойката, синът им обявява смарагда на търг в къщата Christie’s, където е продаден за 5,5 милиона долара, или 305 000 долара на карат.

Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни, пpoдaвaни няĸoгa нa тъpг
Източник: Christie’s

4. Рубин – $1,18 милиона на карат

Рубините са зашеметяващо красиви камъни. Те могат да варират от розово до наситено тъмно червено и обикновено се считат за скъпоценни камъни, символ на страст и енергия.

Най-скъпият рубин, който някога е продаван на търг, е The Sunrise Ruby, или „Рубинът на изгрева“, с цвят на „гълъбова кръв“. 26-каратовият скъпоценен камък е добит в Мианмар и е кръстен на стихотворение, написано от поета от 13-ти век Руми. На търга той достига цена от 30,33 милиона долара, или по 1,18 милиона долара на карат, което е удивителна цена за рубин.

Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни, пpoдaвaни няĸoгa нa тъpг
Източник: Facebook

3. Розов диамант – $1,19 милиона на карат

2. Жадеит – $3 милиона на карат

От всички зашеметяващи скъпоценни камъни в семейството на нефрита, жадеитът се счита за най-яркият, най-чистият и логично – най-редкият. Той се среща в няколко различни цвята, включително червен, жълт и черен, но зеленият е най-често срещаният оттенък.

През 2014 година огърлица, съдържаща 27 броя от скъпоценния камък, по-рано наследена собственост на Барбара Хътън, беше предложена на търг. Тогава бижуто привлече множество богати купувачи, но в крайна сметка беше върнат там, откъдето идва – Cartier – компанията, която изработва огърлицата. Цената – 27,44 милиона долара, или около 3 милиона долара на карат.

Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни, пpoдaвaни няĸoгa нa тъpг
Източник: Facebook

1. Син диамант – $3,93 милиона на карат

Синият диамант е може би най-цененият от всички скъпоценни камъни, макар и розовите му братовчеди да не му отстъпват по красота.

Haй-cĸъпитe cĸъпoцeнни ĸaмъни, пpoдaвaни няĸoгa нa тъpг
Източник: Facebook

Най-емблематичният пример тук е продажбата на Диамантът „Син Опенхаймер“ (The Oppenheimer Blue) през 2016 година. Диамантът е 14,62-каратов, или близо 2 грама. Със своя изключителен ярко син цвят, диамантът става най-скъпото бижу, продавано някога на търг, спрямо цена на карат. Сумата – 57,5 милиона долара, или 3,93 милиона долара за карат.

loading...